Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Armutçuk beldesinde kömür çıkaran Hema Maden işletmesinin rödovans süresinin dolması üzerine TTK’dan ek süre istedi. Bu ek sürenin verilmemesi üzerine Hema patronu önce 18 işçinin işine son verdi ve 489 işçiyi de çıkarmak üzere İŞKUR’a başvuruda bulundu. Dün de 60 işçiye işten çıkarma tebligatı gitti. İşçiler bunun üzerine süresiz madene girme eylemi başlattı.

Madene giren işçilerden Dursun Altındaş’ın aktardığına göre, madende çalışan toplam işçi sayısı 800. 500’ün üzerinde işçi şu an madenin içinde bekliyor. Yemek ve su ihtiyaçları ise dışarıdan, sendika tarafından sağlanıyor. Dışarıya sadece sigara içmek için çıkıyorlar. Aktaş şunları söylüyor:

“2003 yılında ‘rezerv yok’ diye kapatılan bu ocakta bizler 2005 yılından beri çalışıyoruz. 12 milyon ton rezevr olduğu söylenerek ve rödevans sistemine geçilerek Hattat Holding’e devredilmiş. İhale 12 milyon ton üzerinden gerçeklemiş. 6 aydır mücadelemizi sürdürüyoruz, son çare olarak böyle bir eylem kararı aldık. Talebimiz açık; madencilerin işten atılmasına son verilsin, bunu başaramıyorsanız madeni TTK işlemeye başlasın, devlet eliyle işletilsin. Yetkililer bize eylemi sonladırmamız için baskı yapıyor. Biz taleplerimiz yerine getirilinceye kadar eyleme devam edeceğiz.”

NE OLDU?


Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait Zonguldak Ereğli’deki Kandilli ocağı, 2006 yılında rödovans sistemiyle Hattat Holding’e devredilmiş, ocağın açılışını dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan yapmıştı. Sekiz yıldır kömür çıkarılan ocak, son dönemde sık sık işçi direnişlerine sahne oluyor.

Eylülde 29 arkadaşlarının işten atıldığını öğrenen 500 işçi direniş başlatmış, Zonguldak’a yürüyerek arkadaşlarının işe geri alınmasını talep etmişti. Bugün aynı işçiler bir kez daha direnişe geçti. Bu kez yürümek yerine kendilerini madene kapattılar ve sabah saatlerinde, ‘TTK’nın yeni galeri açmak için hazırlık çalışmalarına ek süre vermediği’ gerekçesiyle 60 arkadaşlarının işten atılması üzerine bir kez daha direnişe geçtiler. (dokuz8haber)