Milli Eğitim Bakanlığı'nın 40 bin öğretmen kadrosunu açıkladı.

Yaşayan Diller ve Lehçeler bölümünde 18 kadro açıldı.

İki yıldır atama bekleyen ve 18 gündür açlık grevi yapan Kürtçe öğretmenleri açıklanan kadroya tepki gösterdi. Grevdeki Kürtçe öğretmen adayı Yunus Aslan "Hükümet samimiyet testinden geçemedi" dedi.

Eylül 2012’de Kürtçe’nin seçmeli ders olarak 5,6,7,8. sınıflarda okutulmaya başlamasının ardından çeşitli üniversitelerde öğretmen ihtiyacını karşılamak için Kürt Dili ve Kültürü tezsiz yüksek lisans bölümleri açıldı.

Bianet'te yer alan habere göre yaklaşık 1500 kişi, 2013 ve 2014 yıllarında Mardin Artuklu Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi’nden mezun oldu.

Öğretmen adayları geçen seneki 2013-2014 öğretim yılında tüm mücadelelerine rağmen atanamadılar. Bu sene atanmak için Mardin Karayolları parkında 18 gün önce dönüşümlü açlık grevine başladılar.

18 KİŞİLİK KONTENJAN

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü tezsiz yüksek lisans bölümünden mezun Yusuf Aslan, "Bu saatten sonra ne iş yaparım bilmiyorum" diyor.

Başbakanın verdiği atama sözünün ardından ilk Kürtçe öğretmen olabilmek için bu bölümü okuyan, aslında Türkçe öğretmenliği mezunu Yusuf Aslan, hükümete tepkili.

"Talebimiz, insan hakları çerçevesinde ele alınabilecek basit bir haktı. Hükümet bu hakkı 18 kişi gibi komik bir rakamda bıraktıysa, kesinlikle samimiyet testinden geçemedi.

Bu 18 kontenjanın içinde Adıgece, Zazaca gibi başka dil ve lehçeler de var. Ki zaten 18 kişi sadece Kürtçe olsa bile ne fark eder. İnsanların 18 gündür bedenini ölüme yatırdığı bir yerde bu rakam çözüm sürecine dair olan tüm umudumuzu kaybettirdi. İki yıldır yaşadığımız bu dolambaçlı süreçte bundan sonra ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize seçenek bırakmadılar."

40 bin kişilik kontenjanda, ilk sırada 6152 kişiyle sınıf öğretmenliği, ikincisi sırada 3930 ingilizce öğretmenliği, üçüncü sırada din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yer alıyor. 

AVCI 'BOŞUNA AÇ KALMASINLAR' DEMİŞTİ

Atamalar konusunda verilen sözlerin tutulmadığı için açlık grevine başlayan Kürtçe öğretmenlerinin atamaları hakkında da konuşan Avcı şunları söylemişti:

"Bu yıl Kürtçe bilen, kürtçe eğitim veren öğretmenler de atanacak. Hatta bir kısmının norm kadrosunu tespit ettik. Kırmançi ve Zazaki öğretmenleri için kadro oluşturuyoruz açıklamalarımız oldu. Buna rağmen açlık grevi yapan öğrenciler varmış. Boşu boşuna aç kalmaya gerek yok. Bu sene kaç öğrencinin hangi dersi seçtiğine bakalım.

Okullar açılmadan kaç öğrencinin bu dersi seçtiğini bilmiyoruz ama geçen seneki verilere bakarak, belli okularda norm kadro oluşturduk, onlara atama yapacağız. Kürtçe öğretmenlerinin bir okulda haftada iki saat dersi oluyor. Bu nedenle yakın çevredeki başka okullarda da derse girebilecekler."