BM “Bin Yıl Kalkınma Hedefleri” sonrası kalkınma ve istihdam konulu yeni programını hazırlamak üzere bir danışma süreci başlattı.

 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen “2015 Sonrası Kalkınma Zirvesi” 15-16 Mayıs 2012 tarihlerinde Japonya’nın Tokyo kentinde, büyüme, yapısal değişim ve istihdam başlıklarıyla gerçekleşecek.

 

Dünya genelinden hükümet, sivil toplum ve üniversite temsilcilerinin katılacağı toplantıda DİSK uluslararası işçi hareketinin taleplerini gündeme taşıyacak.

 

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici şöyle diyor:

DİSK, toplantıda uluslararası kurumları ve hükümetleri işçilerin taleplerine kulak vermeye çağıracak. DİSK, uluslararası işçi hareketinin “sosyal hakların güvence altına alınması” ve “çevreye zarar veren teknolojilerden vazgeçilmesi” taleplerini gündeme taşıyacak.

 

BİN YIL KALKINMA HEDEFLERİ

Birleşmiş Milletler “Bin Yıl Kalkınma Hedefleri” 2000 yılında 189 ülke liderinin katılımıyla New York’ta gerçekleşen bir toplantı sonrası açıklanmıştı. “Aşırı yoksulluk ve açlığın ortadan kaldırılması”, “Evrensel temel eğitim sağlanması”, “Cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve kadının konumunun güçlendirilmesi”, “Çocuk ölümlerinin azaltılması”, “Anne sağlığının iyileştirilmesi”, “HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele”, “Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması”, “Kalkınma için küresel ortaklık geliştirilmesi” gibi başlıklar içeren hedeflerin duyurulmasının üzerinden 12 yıl geçti. Ancak dünya bugün hedeflerin gerçekleştirilmesinin çok uzağındadır. Yoksulluk ve açlığın yok edilmesi bir yana yaşanan ekonomik krizle hem yoksulluk hem de gelir dağılımındaki eşitsizlik artmaktadır.

 

BM’nin Yoksulluğu Tekrar Düşünmek Raporu’na göre 2008-2009 yıllarında 200 milyon kişi yoksullaştı. Afrika’da 388 milyon kişi günde 1 dolardan az gelirle yaşamaya çalışıyor. 100 milyon kişi gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yoksullaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün güncel değerlendirmesine göre, dünyadaki aç insan sayısı 1990-1992 verilerine oranla 142 milyon artış göstererek, 963 milyona ulaştı. Yani dünya nüfusunun yaklaşık %15’i aç geziyor. ABD Tarım Başkanlığı’na göre, 30 milyonun üzerinde insan ya tamamen aç yaşıyor ya da sonraki öğününü garanti edemiyor. Dünya Bankası ise yaklaşık 1.5 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığını belirtti.

 

“İŞÇİLERE SÖZ HAKKI! NÜKLEER SİLAHLARA HAYIR!”

Dünya ekonomisinde etkin olan ülkeler, yoksulluk ve açlıkla mücadeledeki hedeflerine ulaşmaktan çok uzaktalar. Dünyanın yaşanılabilir bir yer olması için uluslararası kurumlar ve hükümetler artık işçilere kulak vermeli. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, temel sendikal haklarının korunduğu, yurttaşların karar süreçlerine katıldığı herkesin eğitim ve sağlık hakkına erişiminin garanti altına alındığı, çevre tahribatına son verildiği, yeni bir planlama talep ediyor. DİSK Birleşmiş Milletler İstihdam Ve Kalkınma Zirvesi’nde uluslararası sendikal hareketin sözcüsü olacak.

 

2011 yılında nükleer silahlanma için 205 milyar dolarlık harcama yapıldı. Bu harcamaların yarısından fazlasını tek başına ABD yaptı. Nükleer silahlanmaya ayrılan bütçe yoksulluk ve açlıkla mücadelede kullanılabilir. DİSK, Japonya’da, işçi sınıfının nükleer enerji ve nükleer silahlanma karşıtı taleplerini dile getirecek.

 

Demokrat Haber İstanbul