DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ­Meclis’te “Yargı reformu” adıyla kabul edilen 6110 sayılı Kanun’u veto etmesi talebiyle mektup gönderdi.

Çelebi şöyle dedi:

“TBMM’de “Yargı reformu” adı altında kabul edilen 6110 sayılı Kanun ile yüksek yargıda Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısı, arttırılmakta, yeni daireler kurulmaktadır.

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan “Torba Yasa”nın TBMM’de görüşmelerine ara verilerek, böylesine önemli bir kanunun bir gece yarısı mesaisi ile meslek örgütlerinin, yüksek yargının, üniversitelerin ve geniş toplumsal kesimlerin mutabakatı olmadan geçirilmiş olmasını manidar bulduğumuzu ifade etmek isteriz.

Ayrıca bu durumun, yargı üzerinden toplumda kutuplaşma yaratacağını, toplumda yasama, yürütme ve yargıya olan güveni sarsacağını düşünmekteyiz.

Biz bir işçi konfederasyonu olarak, işçilerin işçilik alacakları, sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasında ve sosyal güvenlik sorunları ile ilgili yargılamalarda, adaletin geç işlemesinden hep şikayetçi olduğumuz gibi, bu konunun en fazla mağduru olmuş bir toplumsal kesimi temsil ettiğimiz açıktır.

Kurucu Genel Başkanımız Kemal Türkler’in katilinin suçluluğu Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararıyla tespit edildiği halde, davanın yaşanan uzun yargılama sorunları nedeniyle zamanaşımına uğraması da diğer bir mağduriyetimiz olarak gösterilebilir.

Bu kanunla yapılanın, bir yargı reformu olmadığı açıktır.

Yüksek yargı organlarındaki üye sayısının artırılmasına gerekçe gösterilen ağır iş yükü ve dosya fazlalığının ilk derece mahkemelerindeki ve soruşturma evresindeki yapısal sorunlardan kaynaklandığı göz ardı edilerek, yüksek mahkemelerin üye sayılarının bu şekilde arttırılması, yargıdaki kronikleşmiş sorunları çözmeyecek, tam aksine derinleştirecektir. Bu çerçevede, yüksek yargıda içtihat birliği de bozulacaktır.

Toplumun acil ihtiyacı, yüzeysel “çözümler” ve toplumu kamplara ayıracak uygulamalar değil, hangi siyasi parti iktidarda olursa olsun yargı bağımsızlığını, adil yargılanmayı ve hukukun üstünlüğünü sağlayacak sistemsel güvencelerin getirilmesidir.

Bu sebeplerle, toplumun huzuru, ülkemizin geleceği açısından kanunu bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ne göndermenizi ve iktidar ve muhalefet partileriyle, ilgili bütün kurum ve kuruluşları diyalog ve uzlaşıya davet etmenizi takdir ve tensiplerinize sunarız.”

DEMOKRAT HABER