Grevsiz, güvencesiz ve tüm hakları elinden alınmış Türkiyeli işçiler için söylenen “ucuzdur, çok çalışır, az hastalanır” raporu onaylandı. Parmaklarında his kaybı yaşayan işçi tazminat kazanınca, 15 işçi daha mahkemeye gitti. Toyota ise Türkiye’ye“çekiliriz, seçiminizi yapın” tehdidinde bulundu.

TOYOTA KÖLELİK DÜZENİ İSTİYOR
Uluslararası sermayeye peşkeş çekilen Türkiyeli işçiler meslek hastalıkları ve iş kazaların tehdidi altında çalıştırılıyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen star gazetesinin verdiği habere göre, Toyota’da çalışan bir işçi parmaklarında his kaybı yaşadığı için firma aleyhine açtığı davadan 150 bin liralık tazminat kazandı. Dava sonucunu örnek alan yaklaşık 15 işçi daha şirket aleyhine dava açtı. Bu gelişme üzerine, Japonya’dan şirket merkezinden bir heyet gelerek, duruma el koydu. Heyet, Ankara’da da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları ile görüşerek, yatırımları dolaylı olarak durdurma tehdidinde bulunduğu öğrenildi.

RAPORLA KANITLANDI
Toyota’yı tazminata mahkum eden süreç, fabrikada uzun yıllar çalışan ve “montajda yay takma görevi” olan bir işçinin, şirket aleyhine tazminat davası açması ile başladı. Mahkeme, işçinin parmağında “his kaybı” olduğu yönünde sunulan raporları dikkate alarak, şirketin işçiye 150 bin lira tazminat ödemesini kararlaştırdı. Bu karar diğer Toyota çalışanlarına da örnek oldu. Kısa sürede, aynı konuda açılan davaların sayısı 15’i geçti. İşçilerin, şirketten talep ettiği tazminatların tutarları ise milyon dolarları geçti. Yaklaşık 15 işçinin açtığı dava, Toyota’nın merkezinde de büyük yankıya neden oldu. Şirket yönetimi, üst düzey yöneticilerden bir heyet oluşturarak Türkiye’ye gönderdi. Önce Türkiye’deki fabrikada incelemelerde bulunan heyet, ardından Ankara’ya çıkartma yaptı. Heyetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının ardından, bazı bakanlarla da görüşerek, tazminat davalarından duydukları endişeleri dile getirdikleri öğrenildi. Ayrıca şirketin Türkiye yönetiminin 3 fabrikada mescit açarak iktidarla çözüm yolları aradığı belirtiliyor.

TOYOTA MI İŞÇİ Mİ?
Şimdi kamuoyunun merak ettiği hükümetin Toyota yetkililerinin “fabrikaları alır gideriz” tehdidinin hükümet cephesinden nasıl karşılanacağı. Hükümetin ve ekonomi kurmaylarının zaman zaman dile getirdiği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin daha önce hazırladığı “Türkiye’nin Küresel Üstünlükleri (The Global Advantages of Turkey)” başlıklı raporunda yer alan “işçimiz ucuza ve çok çalışır, az hastalanır” önerileri hükümetin alacağı karar hakkında ipucu veriyor.
Kaynak: ÖzgürGündem