Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın çeşitli ülkelerinde 45 sendikacı, DİSK Genel Kurulu'na katılmak üzere İstanbul'a geliyor Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın çeşitli ülkelerinde 45 sendikacı, DİSK Genel Kurulu'na katılmak üzere İstanbul'a geliyor.

 

10-12 Şubat tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek DİSK 14. Genel Kurulu'na katılmak üzere Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre, Portekiz, İspanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan, Filistin, Rusya, Suriye ve Sudan gibi ülkelerden 45 sendika temsilcisi İstanbul'a geliyor.

 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), Uluslararası Arap Sendikalar Konfederasyonu (ICATU), Arap Demokratik Sendika Forumu, Uluslararası Kimya, Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu (ICEM), Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF) ve Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) gibi uluslararası sendikal örgütlerin temsilcileri de Genel Kurul'a katılacak.

 

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Genel Kurul sürecine ilişkin açıklamasında "Hem Genel Kurul hem de DİSK'in 45. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle davet ettiğimiz konuklarımızla ekonomik krizin uluslararası etkilerini ve Arap Baharı'nda işçilerin rolünü tartışacağız. Ayrıca Türkiye'de emekçilerin sorunlarını dünya kamuoyuna anlatmayı ve savaşlara karşı işçi sınıfının birliğini güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

 

KIBRISLI İŞÇİLER DİSK GENEL KURULU'NDA

Güney Kıbrıs'tan Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) Örgütlenme Sekreteri Hristos Tombazos, Kuzey Kıbrıs'tan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Genel Sekreteri Hasan Felek ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Başkanı Ahmet Kaptan DİSK Genel Kurulu'na katılmak üzere İstanbul'a geldi.

 

PEO Örgütlenme Sekreteri Hristos Tombazos ise açıklamasında, "Türkiye emekçileriyle bizi ayıran hiçbir şey yok. Aksine dünya barışı adına ortak endişelerimiz var. 1929'dan bugüne yaşanan en derin kriz tüm dünyada çalışanların yaşam koşulların zorlaştırırken işçiler arasındaki dayanışmayı güçlendirmeliyiz. Kıbrıs'taki çözümsüzlüğün acısını en çok Kıbrıslı emekçiler yaşamaktadır. Tüm güçlüklere rağmen Kıbrıs sorununun çözümünde ısrar etmeliyiz. Sömürüsüz ve özgür bir dünya için birlikte mücadele etmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Wolfgang Lutterbach'ın Genel Kurula Alman Sendikalar Birliği'ni (DGB) temsilen katılacak. Lutterbach uluslararası heyete "sendikal hareketin önündeki küresel engeller" konulu bir sunum yapacak.

 

SARKOZY'NİN MANEVRALARINA KARŞI İŞÇİLERİN BİRLİĞİ

Fransız Genel İşçi Konfederasyonu CGT adına Genel Kurula katılacak olan Marie-Christine Naillod ise düşüncelerini şöyle aktardı:

 

"Sarkozy'nin Türkler, Fransızlar ve Ermeniler arasındaki dostluğa zarar verebilecek siyasi manevralarına karşı işçiler arasında dayanışmayı ve ifade özgürlüğünü savunmalıyız. Türkiye'de sendikacıların, gazetecilerin ve öğrencilerin keyfi tutuklamalara maruz kaldığını gözlemliyoruz. CGT Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne girmesini her zaman desteklemiştir. Ancak Türkiye artık imzacısı olduğu ILO sözleşmelerine uyumlu, modern ve demokratik bir sendika yasası çıkartmalıdır."

 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyon Genel Sekreteri Sharan Burrow DİSK Genel Kurulu'na gönderdiği video mesajda "Kemer sıkma politikalarının Avrupa'yı olumsuz etkilediği bir dönemde Türkiye sendika yasalarından dolayı sorunlar yaşamakta olduğunu biliyor ve ILO sözleşmelerini uygun bir yasa için reform çağrımızı yeniliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

GENEL KURUL TWİTTER'DA

DİSK Genel Kurulu ayrıca sosyal medyadan da takip edilebilecek. #DISK ve #DisKGenelKurulu "hastag'leriyle Genel Kurul salonundaki gelişmeleri takip edebilir yorumlarınızı yazabilirsiniz. (Haberler.com)