Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün TBMM gündemine geleceği haberi üzerine Hava İş Sendikası grev kararı aldı. Şu ana kadar 103 seferin iptal edildiği yönünde bilgi var. 

 

Hava-İş dün gece üyelerine yaptığı duyuruda; "Yaşanan bu gelişmeler üzerine 29 Mayıs 2012 tarihinde lokal saat ile 03.00-24.00 arası kendilerini ‘göreve hazır hissetmeyeceklerini’ bildirerek iş yavaşlatma eylemine gideceğini duyurdu. Havaalanlarında ucuçların yanında 'gecikmeli' ve 'iptal' yazıları belirmeye başladı. Şu ana kadar 103 seferin iptal edildiği yönünde bilgi var. 

 

THY’DEN TEHDİT

Hava-İş’ in üyelerine gönderdiği bu duyurunun ardından harekete geçen THY çalışanlarına bir açıklama yaptı.

 

THY çalışanlarına yaptığı açıklamada “İş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasadışı davranışların 2822 sayılı kanunun 45 ve 70 inci maddeleri gereğince getirilen yaptırımlar hatırlatılarak “Hiç bir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezası ile mahkumiyet, ile sonuçlanacağı konusunda sizleri bilgilendirmekte fayda görüyoruz" denilerek THY çalışanlarının görev ve sorumluluklarının farkında olduğuna ve bilinçli olarak çalıştığı kuruma zarar verecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğine inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

 

HAVA-İŞ: TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYİN!

THY ile Hava-İş Sendikası arasında gerilen ipler resmen koptu. Mecliste görüşülecek yasa öncesinde bir günlük grev kararı alan ve adına da "üyelerin hastalanması" diyen sendikanın eylemine saatler kala THY'nin "İşten çıkartırız" açıklamasına Hava-İş cevap verdi.

 

Tüm üyelere gönderilen mesajda şu ifadeler yer verildi;

"Tüm üyelerimize acil. İşverence atılan hava-iş sendikasının yasadışı grev yaptığı yönündeki gerçek dışı mesaj TBMM'de grev yasağını kimlerin tezgahladığını da ortaya koymaktadır. Biz yasadışı işlem yapmıyoruz. Yasadışı grev yapmıyoruz. Yasal haklarımızı kullanıyoruz. Üyelerimizin hastalanması yasadışı değildir. 2920 sayılı sivil havacılık kanunun 100 ve 101 madde ıcao annex6, easa annex 111 eu ops1 part q, sht 6a 50 genel hususlar 12. Maddesi ucuş emniyetini koruma yönünde bizi mükellef kılmıştır"

 

"Sendikamıza grev yasağı yasası meclise indiği için tüm üyelerimizden çok büyük sayıda morallerin bozulduğu, hastalanıldığı mesajı alıyoruz. Bilginize…”

 

“Uçucu ekipler… çok acil… dinlenme süresi kesintisizdir. Telefonlarımızı işveren tarafından rahatsız edenler varsa lütfen kapatın…”

 

Bu mesajla birlikte üyelere işverenin tehdidine boyun eğmeyin vurgusu yapıldı.

 

İŞTEN ÇIKARMA BAŞLADI

Türk Hava Yolları grev kararını duyar duymaz çalışanlara bir mesaj göndererek kanunların tanıdığı yetkiye dayanarak işten çıkaracağı uyarısını yapmıştı. THY bu uyarısında ciddi olduğunu gösterdi.

 

AirportHaber’e konuşan bir THY yetkilisi “Kanunsuz eylem yaparak greve katılan personelin ilk grubu bildirimsiz olarak iş sözleşmeleri feshedildi” dedi. Yetkili iş akitlerinin feshedildiğini telefonla bildirdiklerini söyledi.

 

UÇAKLARI UÇAMAYAN THY’NİN SİTESİNİ REDHACK UÇURDU!

Redhack Havacılık sektörü çalışanı ve Hava-İş Sendikası üyesi işçilerin eylemine  destek için  THY'nin internet sayfasını erişilemez hale getirdi. Haberi yaptığımız an itibariyle de siteye ulaşılamıyordu.

 

Can Memiş / Demokrat Haber İstanbul