İSTANBUL- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Fas'ta Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP) tarafından tutuklanan Liman İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Said Elhairech ve Denizciler Sendikası Genel Sekreteri Muhammed Chamchati ’nin bırakılması talebiyle bir dizi eylem düzenleyecek.

 

Fas'ta geçen yıl kasım ayında yapılan seçimlerden sonra "Adalet ve Kalkınma Partisi" isimli partinin liderliğinde bir koalisyon hükümeti göreve gelmişti. Hükümetin verdiği sözleri tutmaması üzerine Fas halkı Mayıs ayından bugüne işçi sendikalarının öncülüğünde kitlesel protestolar düzenliyor. İşsizliğin ve yoksulluğun sürekli yükseldiği ülkede sendikalar maaş artışı, sosyal hakların iyileştirilmesi ve yeni anayasa gibi taleplerle mücadele yürütüyorlar. Hükümet, eylemlere baskı ve tutuklamalarla karşılık veriyor.

 

'ZULME KARŞI SINIF MÜCADELESİNİN ÇABASI ORTAKTIR'

DİSK, Comarit Comanav isimli denizcilik firmasına ait gemilerde 6 aydır maaşlarını alamayan ve gemilerde mahzur kalan işçilerin haklarını savundukları gerekçesiyle tutuklanan Liman İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Said Elhairech ve Denizciler Sendikası Genel Sekreteri Muhammed Chamchati ile dayanışma eylemleri yapacak.

 

Fas Adalet Bakanlığı ve büyükelçiliğine protesto mektupları gönderileceği belirtilen açıklamada, gerekirse büyükelçilik ve konsolosluk önünde de açıklamalar düzenleneceği kaydedildi.

 

Konuya ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, "Türkiye’de AKP, KESK üyelerini tutuklarken Fas’taki adaşı da denizcilerin haklarını savunan sendikacıları tutukluyor. İnsanca iş ve insanca yaşam için mücadele etmek, zulme karşı direnmek, Ankara’da ve Diyarbakır’da KESK’li olmak Fas’taysa UMT’li olmak demektir. Farklı ülkelerde farklı dilleri konuşsak da, zulme karşı sınıf mücadelesinin çabası ortaktır. DİSK, Faslı işçileri yalnız bırakmayacak" dedi. (ETHA)