10 işçinin asansör faciasında hayatını kaybettiği Mecidiyeköy'deki Torunlar GYO'ya ait Torun Center ile ilgili Mimarlar Odası istanbul Büyükkent Şubesi'nin açtığı davada bilirkişi raporu geldi.

Raporda Torun Center planlarının kamu yararına aykırı bularak ‘ayrıcalıklı yapılaşma hakkı” tanındığı ve çevreye verdiği zararın hesaplanmadığı belirtildi.

Rıfat Doğan'ın ilerihaber.org'da yer alan haberine göre Torun Center ile ilgili imar planlarını yargıya taşıyan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin 'yeni planlara' açtığı dava dosyasına geçtiğimiz ay bilirkişi raporu girdi.

Raporda planların gerekçe ve etkileri çerçevesindeTOKİ’ye kaynak oluşturmak” dışında amacının olmadığına dikkat çekildi. Sadece söz konusu alana odaklanıldığı ve çevresine vereceği zararın hesaplanmadığı vurgulanan raporda Torun Center inşaatı için kurumlardan eksik görüş alındığı ifade edildi.

Raporun sonuç bölümünde Torun Center planlarının bölgede emsal oluşturabileceği ve bu durumda bölgede zaten yüksek olan yapılaşmayı daha da artıtırarak sorunların çözülemez hale getireceğine de dikkat çekildi.

Heyet çevre yapılaşma koşullarına göre verilmesi gereken inşaat hakkının iki katından fazlasının verildiğine dikkat çekti. Beş bin fazladan nüfus yoğunluğu getireceğinin altını çizen bilirkişi heyeti raporunda bölgede yetersiz olan donatı alanlarının daha da yetersiz kalacağı ve ciddi boyutlarda trafik sorununu arttıracağı belirtildi.

Torun Center planları 'kamu yararına aykırı' bulundu.