Soma katliamının ardından çıkarılan Torba Yasa maden işçilerini vurdu. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Zonguldak'ta 22 özel maden, yasanın kendilerine ağır yük getirdiğini savunarak üretimi durdurdu. 4 bin 500 maden işçisi vardiya çıkışı işsiz kaldıklarını öğrendi.

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen, "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"u yürürlüğe girdi.

Kanunun ilk mağdurları ise işçiler oldu. Zonguldak'ta faaliyet gösteren 22 özel kömür işletmecisi, sektöre ekonomik yükümlülük getireceği gerekçesiyle üretimi durdurma kararı aldı. Bu durum 4 bin 500 maden işçisinin işsiz kalmasına neden oldu.

İŞ ÇIKIŞI İŞTEN ATILDILAR

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde 24 yıldır faaliyet gösteren ve 150 işçinin çalıştığı Arılar Madencilik Şirketi üretimi durdurdu. Şirket görevlisi Ali İhsan Aygün, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan 21 işçiye, iş çıkışında maden yasasından dolayı yönetim kurulunun saat 24.00 itibariyle üretime ara verdiğini, işçilerin yasal haklarının ödeneceğini duyurdu. Yerin 85 metre altında çalıştıktan sonra işsiz kaldıklarını öğrenen madenciler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Torba Yasa resmi verilere göre 301 madencinin öldüğü Soma katliamının ardından gündeme geldi. Sendikaların, siyasi partilerin ve işçilerin itirazına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onayından geçen yasaya göre, maden işçilerine ödenecek maaş brüt 2 bin 268 TL'den az olamayacak. Kıdem tazminatı hakları genişletilecek. Haftalık çalışma saati 36 saati geçmeyecek. Ancak son dakikada yapılan değişiklikle saatlerle ilgili değişiklik 1 Ocak 2015'e ertelendi.

YENİ TORBA DA YOLDA

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, 148 maddelik torba yasanın hemen ardından ikincisi gündem geldi. Yeni torba yasada da taşeron ve maden işçileriyle ilgili düzenlemeler bulanacağı öğrenildi. (ETHA)