Hava-İş Sendikası, THY'de arabulucu raporu sendikaya tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde grev kararı alacağını açıkladı.

Hava-İş'ten konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Sendikamız Anlaşma sağlanamadığı takdirde, 6 gün önceden bildirmek suretiyle FİİLİ GREV UYGULAMASINI başlatacaktır" denildi.

Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası arasında sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından atanan resmi arabulucu Prof. Dr. Sayın Gülsevil Alpagut’un taraflarla yaptığı ilk oturumda, uyuşmazlık zaptı tutulmuştu.

Türk Hava Yolları çalışanlarının doğrudan ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tamamen tıkandı. İşveren ile sendika arasında yapılan görüşmeleri, daha önce işten çıkarılan 305 kişinin işe iadesini şart koşan sendikanın tutumu nedeniyle kesilmişti. Bakanlık tarafından atanan arabulucu da çözüm sağlayamadı.

Anlaşmazlıkları sona erdirmek için atanan arabulucu, THY yönetimi ile sendikayı bir araya getirdi. Ancak her iki taraf da taviz vermedi. Toplantı başladığı gibi sona erdi.

Binlerce çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinin kesilmesinden sonra arabulucunun bir rapor hazırlayarak Çalışma Bakanlığı’na vermesi bekleniyor. Arabulucunun raporundan sonra bakanlığın durumu bildiren bir yazıyı taraflara iletmesi gerekiyor.

Sendika bakanlığın gönderdiği yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde grev kararı alacağını açıkladı.

Geçmiş yıllarda da Hava-İş Sendikası grev kararı almış ve greve sayılı saatler kala taraflar anlaşma sağlamıştı.

Öte yandan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada sendikanın baskılarına boyun eğmeyeceklerini söylemişti.

Havacılık sektörüne getirilen grev yasağına karşı çıktıkları için iş sözleşmeleri feshedilen 305 THY ve Teknik A.Ş işçisinin açtığı işe dönüş davalarından 83’ü işçilerin lehine sonuçlanmış ve işe iade kararı verilmişti.