Havacılık alanına grev yasağı getirilmeye çalışılması üzerine başlayan grevin artçı sarsıntıları devam ediyor. Hava hala parçalı bulutlu…

 

Atatürk Havalimanı'ndaki eylemin ardından kabin memurları işlerine dönmesine rağmen Türk Hava Yolları bugün 68 seferini daha iptal etti.

 

Hava-İş Sendikası’na üye Türk Hava Yolları kabin memurlarının iş bırakma eylemi 179 seferin iptal edilmesine yol açmıştı.

 

Dün eyleme katılan kabin memurları Hava-İş Sendikası’nın çağrısı üzerine işlerine geri döndü.

 

Kabin memurları işlerine geri dönmesine rağmen bugün Türk Hava Yolları’nın 68 seferi iptal edildi. Diğer seferler zamanında yapıldı.

 

Bu arada havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifini protesto eden Hava İş Sendikası üyelerine destek amacıyla hacklenen Türk Hava Yolları resmi internet sitesi de bugün açıldı.

 

“BU MESAJLAR, KORKUTMA AMAÇLI”

İşten çıkarma iddialarıyla ilgili açıklama yapan Hava-İş Teşkilatlandırma Sekreteri Sayın, "hukuki olarak bunu yapamazlar" dedi. Kaya Sayın, ETHA muhabirine yaptığı açıklamada, üyelerine mesaj ve mail yoluyla "işten çıkarıldınız" şeklinde mesajlar geldiğini doğruladı. Sayın, ancak iş akitlerinin, bu şekilde fesh edilemeyeceğini, böyle bir hukuki hakları olmadığını söyledi. Sayın, "İş akitleri ancak kağıt üzerinde fesh edilir. Çalışanlar 3 gün üst üste mazaretsiz olarak işe gitmediğinde iş akitleri tek taraflı olarak fesh edilebilir. Oysa çalışanlar bugün raporlu olarak iş başı yapmadı. Bu mesajlar, korkutma amaçlı. Bu baskılara boyun eğmeyeceğiz" dedi.

 

'TEK BİR KİŞİ EKMEĞİNDEN OLURSA...'

Atatürk Havalimanı'nda grevin yapıldığı saatlerde Meclis'teki siyasi partilerle görüşme yapan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, sendika üyeleri tarafından büyük bir coşku ile karşılandı.

 

Burada konuşma yapan Ayçin, BDP, CHP ve MHP ile görüşme yaptığını söyledi. Partilerin destek verdiğini söyleyen Ayçin, CHP'nin grev hakkını yasaklayan yasa çıkarsa Anayasa Mahkemesi’ne taşıma sözü verdiğini hatırlattı.

 

Ayçin, “Gün gelecek hesap dönecek AKP halka hesap verecek” sloganını atan işçilere “Yavaş yavaş gerçekten hesap soracak günlere doğru gidiyoruz. Mecliste bunu çok net gördük. Hiç birinin yüzümüze bakacak hali yok. Bizi gören herkes kafasını önüne eğdi” dedi.

 

Grev yapan üyelerine THY tarafından mesaj ve mail gönderilerek, işten çıkarılacakları yönünde tehdit edilmelerine sert tepki gösteren Ayçin, “Buradan haykırıyorum, bu eylemi gece 3.30'da başlattınız, bu gece 24.00'da bitiriyoruz. Bu bir uyarı eylemiydi. Düne kadar yaptığımız uyarılar dikkat alınmadı. Sabrimızı zorladılar, öfkemizi ölçmeye çalıştılar, kararlılığımızı görmeye çalıştılar. Genel Müdürlüğün önünde 5 bin kişi ile bunu kanıtladık. Eğer yarın bir tek arkadaşımıza dokunurlarsa, bir tek kişi ekmeğinden olursa bu gece 24.00'da biten eylem kaldığı yerden devam edecektir” şeklinde konuştu.

 

“Biz bu yola kaç kişi ile çıktıysak bu yolu o insanlarla bitireceğiz, bu kararları kimlerle tartışarak aldıysak bu yol yine o insanlarla beraber bitecek” diyen Ayçin, bundan kimsenin endişe duymaması gerektiğini kaydetti.

 

'BİZ DEĞİL, ONLAR SUÇ İŞLEDİ'

Ayçin, şöyle devam etti: “Biz suç işlemedik asıl suç işleyenler Anayasayı, yasaları bir tarafa atanlardır. Altına imza attıkları uluslararası sözleşmeleri yok sayanlardır. Asıl hak yiyenler, haksızlık yapanlar, kendileridir. Ama kendi yaptıklarını bastırabilmek için bizi yasadışı ilan etmekten çekinmiyorlar. Dün bu şirketi yönetenler biz bir aileyiz demiyorlar mıydı, biz bir tek kişiye dokunmayacağız dememişler miydi, altına imza attığımız sözleşmeye uygun davranacağız dememişler miydi. Sizlerden her konum ve koşulda yolcuya güler yüzlü hizmet etmenizi isteyenler sizin insan olduğunuzu unutarak en demokratik hakkınızı kullanmaya tahammül edemeyenler yine bunlar değil mi?”

 

HALKA ÇAĞRI: İNSANLIK HAKLARIMIZA SAYGI BEKLİYORUZ

Kamuoyuna, “Biz toplu sözleşmemizde sadece para istemiyoruz” diye seslenen Ayçin, şunları kaydetti: “Uçağın içerisinde hizmet ettiğimiz vatandaşın insan olduğunu gözardı etmeden, onun emniyetli ve güvenli uçabilmesi için çaba sarf ediyoruz. İşverene diyoruz ki; senin allahın dinin kitabın paradır, kadrolaşmaktır. Ama bizim allahımız da, dinimiz de, kitabımız da insandır insan, emektir emektir. Sizin mağdur olmanız bizim de yüreğimizi yakıyor. Ama size güleryüzlü hizmet verebilmemiz için insanlık haklarımıza saygı bekliyoruz. İşverenlerimden grev de istiyorum.”

 

'ALLAHTAN KORKMAYIP, KİTAPTAN UTANMAYANLAR...'

Ayçin, 11 Eylül'de Amerika'da ikiz kulelere saldığı düzenlendiğinde dünya sivil havacılık şirketlerinin on binlerce insanı mağdur ettiğini, ancak kendilerinin 3 ay boyunca özveri ile çalışarak THY'nin faaliyetlerini sürdürdüklerini vurguladı. Özverili çalışmalarından dolayı THY'nin Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü şirket olduğunu belirten Ayçin, “E be allahsız oğlu allahsızlar, kitapsız oğlu kitapsızlar. Allahtan korkmayıp, kitaptan utanmayanlar bu özverinin karşılığı sendikal hakkın alınması mı? Bu nasıl bir anlayıştır?” dedi.

 

Ayçin, “En temel insanlık haklarımıza saygı göstermeyenler uçağın üzerine vesikalık fotoğraflarımızı yapıştırmış bizi göklerde uçuruyorlarmış. E be allahsız beni de yerlerde süründürüyorsun, sendika, grev hakkımı elimden alıyorsun. Toplu sözleşmemizi yaptırmıyorsun, grev hakkımıza el uzatıyorsun ondan sonra çıkıp bir aileyiz, şirketi beraber yönetiyoruz diyorsun” diye konuştu.

 

'YARIN HAZIRLIKLI OLUN BAŞBAKAN KONUŞACAK'

İşçileri, “Yarın hazırlıklı olun” diye uyaran Hava-İş Genel Başkanı Ayçin, şöyle devam etti: “Başbakan bütün işini gücünü bırakıp, kürtajdan, normal doğumdan vazgeçecek, 'efendim siz bir pilotun, bir hostesin kaç para aldığını biliyor musunuz?' diyecek. Türkiye'de asgari ücretin kaç para olduğunu da söyleyecek, bizi suçlayacak. E peki adam, benim maaşımı söyleyeceksin de yönetim kurulu başkanının talimatıyla uçulmayacak havalarda beni riske atacak uçuş talimatını verenleri de söyleyecek misin? Ayda kaç saat uçtuğumu söyleyecek misin? Her konumda yolcu haklıdır mantığı ile bizi 77 milyon Türkiye'ye esir ettiğini de söyleyecek misin? Eğer bu ülkede asgari ücret düşük, bizim aldığımız para yüksek diye bir kıyaslama yapacaksan, asgari ücretin düşük olması ayıbı da senindir. Bunu da söyleyecek misin? Bunları söylerken kendi adamlarınızın, bir değil beş şirkette yöneticilik yaptığını da söyleyecek misiniz? Çıkıp genel kurullarda 'anamda işçiydi, babamda işçiydi' diyerek insanların duygularını sömürüyorsunuz. Burada işçinin anasını belleyen de işçi çocuğu, babasını belleyende işçi çocuğu. Bu nasıl bir anlayıştır?”

 

AYÇİN: GERİ DÖNMEK YOK

Ayçin, AKP'yi ve THY yönetimini uyardı: “Eğer baskı ve tehditle biz bu sözleşmeyi istediğimiz gibi bitiririz, yarın insanları istediğimiz gibi uçururuz, 200 kişiyi kapının önüne koyarız diyorsanız... Açık söylüyorum, buradan geri dönenin kaşığı kırılsın. Buradan geri dönmek yok. Bu işi buraya siz getirdiniz. Doğru yolunda giden işi çıkmaza siz soktunuz, buradan çıkarmak size düşüyor.” (ETHA; CNN; AJANSLAR)