Anadolu Ajansı'ndaki (AA) yönetim değişikliğinden sonra çalışanların sendikadan istifaya zorlandığı gerekçesiyle, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, AA Genel Müdürlüğü'nün önünde açlık grevine başladı.

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, Ajans çalışanlarına Hak-İş’e bağlı sendikaya geçmeleriyle ilgili baskı başladığı gerekçesiyle sendika üyelerine bir mektup göndererek açlık grevine başlayacağını duyurmuştu. İpekçi, bugün saat 12.00'de Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü önünde sendikacıların ve işçilerin desteğinde açlık grevine başladı.

 

100’ü aşkın çalışanın emekliliğe zorlandığı ve 200 ajans çalışanının Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan istifa ettirildiği iddia edilmişti.

 

TGS Başkanı'nın grevine CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Süleyman Çelebi, Emine Ülker Tarhan, Veli Ağbaba, Adnan Keskin, Ercan Karakaş'ın yanı sıra DİSK Başkanı Erol Ekici ve bağlı sendikaların temsilcileri, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, G9 Gazeteci Örgütleri Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Tılıç, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker ve Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi.

 

TGS Başkanı'nın açlık grevine destek için gelenlerin bir kısmı yola taşınca polis ile aralarında kısa süreli arbede yaşandı. Yaşanan arbede CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin araya girmesiyle son buldu.

 

"SEÇİLMİŞLER İLE ATANMIŞLARIN İTTİFAKIYLA DİKTATÖRLÜK"

Ercan İpekçi, ajans binası önünde yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gazetecilerin üzerinde baskıların arttığını ikrar ettiğini söyledi. Ajansta yaşananları "büyük baskı ve mezalim" olarak niteleyen İpekçi, bunlara dikkat çekmek için bu açlık grevini başlattığını belirtti. İpekçi, "atanmışlarla seçilmişlerin ittifak yaparak AA'da diktatörlük yaptığını" ileri sürdü. İpekçi taleplerini şöyle sıraladı:

 

"AA'da Türkiye Gazeteciler Sendikası üyelerine yapılan istifa baskıları sona ermelidir. Baskıyla sendikadan istifa eden üyelerimizin geri dönüşleri engellenmemelidir. AA'da çalışan üyelerimize yönelik sürgün, görev değişikliği, işten atma tehdidi, rıza dışı tayinler, uygunsuz savunma talepleri gibi her türlü baskı ve mobing uygulanmasına son verilmelidir. AA'ya yeni alınan personelin sendikaya kendi özgür iradesiyle üye olma ya da dayanışma aidatı ödeme talepleri engellenmemelidir. AA işlerin kısmen ya da tamamen taşeron şirketlere yatırılması uygulamasından vazgeçilmelidir. AA işyerlerinde TGS yöneticileri ve temsilcilerinin duyuru dağıtma, üyelerle görüşme gibi yasal sendikal faaliyetleri engellenmemelidir. TGS'nin kendi iç sorunları ile ilgili olarak başlatılmış olan demokratik olan ana tüzük hükümlerine göre işleyişine herkes saygı göstermelidir."

 

Açlık grevini gündüz AA'nın önünde akşam saatlerinde ise TGS Ankara Şubesi'nde sürdüreceğini dile getiren İpekçi, şekerli su alarak cumartesi, pazar greve devam edeceğini pazartesi günü ODA TV duruşmasını takip etmek için İstanbul'da olacağını Salı günü TGS Yönetim Kurulu'na başkanlık edeceğini ve Çarşamba günü tekrar AA'nın önünde olacağını açıkladı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu "AKP iktidarı Türkiye'nin her yanında OHAL uyguluyor. Hak arama mücadelesinin bu kadar zorlaştırıldığı bir dönem olmamıştır. Örgütlü medya olmadığı sürece özgür haber olamaz" diye konuştu.

 

DİSK Başkanı Erol Ekici ise bugün ileri demokrasinin ne olduğunu anlamak isteyenlerin açlık grevi yapan Ercan İpekçi'ye bakmaları gerektiğini ifade ederek, "Ercan Başkan'a, yapılan haksızlıkları duyurmak için kendi bedenine acı çektirmekten başka yol bırakmadılar. Her koşulda Ercan Başkan'ın açlık grevine destek vereceğiz" diye konuştu.