Şebnem Turhan / Radikal

Tekstil işçileri kriz döneminde vazgeçtiği 1.5 maaşlık ikramiyeyi geri isteyince görüşmeler tıkandı. 10 bin tekstil işçisi dün greve çıktı.

Türkiye’nin tekstil devleri dün güne grevle uyandı. Türkiye sanayiinin tek başına yüzde 9’unu oluşturan tekstil sektöründe Teksif Sendikası ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası arasındaki görüşmeler krizde fedakârlık yapan işçilerin ikramiyelerinde tıkandı. Önceki gece saatlerce süren görüşmelerden de sonuç çıkmayınca 30 işyeri ve 10 bin işçi greve çıktı. Çoğu işyerinde tarihlerinde ilk kez greve çıkan işçilerin taleplerinin başında yüzde 15 zam, krizde yılda 2.5 maaşa düşürülen ikramiyelerin yeniden 4 maaşa çıkarılması geliyor.

Teksif ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası arasında 12.500 işçiyi kapsayan ve 1 Nisan’dan bu yana sürdürülen görüşmelerde 18 Nisan’da uyuşmazlık tutanağı tutuldu. 28 Haziran’da ise grev kararı alındı.

Teksif Sendikası, grevi iki grupta götürecek. İlk grupta yer alan 15 işyerindeki 8500 işçi dün greve başladı. Bu işyerleri arasında Akın Tekstil, Altınyıldız, Orta Anadolu Mensucat, Saray Halı, Söktaş Tekstil, Vakko ve Yünsa bulunuyor.

İkinci gruptaki 2642 işçi ise pazartesi greve başlayacak. Bunların arasında ise Bezci Tekstil, Broderinarin, Mithat Giyim, Levi Strauss bulunuyor. Grevi Yünsa Fabrikası’nda başlatan TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, tekstil patronlarının sürekli sektördeki krizi bahane ederek kazanılmış haklarının ellerinden aldığını belirterek 4 ikramiye taleplerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi, Tekstil işverenleri, Teksif’in 4 aylık ikramiye taleplerine 3 ay, yüzde 15 zam isteklerine ise yüzde 3 zam ile karşılık vermişlerdi, işveren ise lokavt ilan etti.

TARİHLERİNİN İLK GREVİ

Teksif’in örgütlü olduğu birçok işyeri tarihlerinde ilk kez greve çıktı. Bunların arasında Kordsa ve Söktaş Tekstil var. Kurulduğu günden bugüne ilk kez greve çıkılan Kordsa’da Teksif üyesi 580 işçi ilk kez nöbet listelerini yaparak ve grev gözcüsü önlüklerini giyerek greve başladı.

Aydın’ın Söke ilçesinde 1971 yılından bu yana üretim yapan ve Türkiye’nin önde gelen tekstil kuruluşlarından Söktaş Tekstil’de de tarihinin ilk grevine çıkıldı. 1100 işçinin çalıştığı Söktaş’ta sendika üyesi 750 işçi greve giderken, idari personel işbaşı yaptı.