Giray Poyraz / Demokrat Haber

Türkiye’nin her yerinde gün geçtikçe yaygınlaşan ve yararları da bulunan bir uygulama olan Elektronik Denetleme Sistemi’ne (EDS), İstanbul’daki taksi şoförlerinden ise tepki büyük.
 
HAKSIZ YERE CEZA YİYORUZ

Trafik akışının kontrolü ve ulaşım optimizasyonun yapılması, kent yaşantısının kurallara uygun, belli normatif yapıya kavuşturulması için ve trafikte düzeni bozan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal emniyetinin sağlanması amacı” ile başlatıldığı iddia edilen ve gün geçtikçe Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşan Elektronik Denetleme Sistemi‘nden (EDS) İstanbul’daki taksi şoförleri oldukça rahatsız olduğunu belirtiyor.
 
“Trafikte düzeni bozan araçların tespit edilmesini, can ve mal güvenliğinin sağlanmasını bizlerde istiyoruz. Fakat, uygulanan bu EDS sistemi ile sürekli haksız yere ceza yiyoruz. Derhal bununla ilgili bir düzenleme yapılmalı” diyen taksi şoförleri, İstanbul Şoförler Odası’nın da bununla ilgili bir çalışma yürütmediğini ve konuyla ilgili sıkıntılarının meclise taşınmasını istedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir taksi şoförü ise, “Hayatımızın büyük çoğunluğunu yollarda geçiriyoruz. Kırmızı ışıkta arkamıza bir ambulans geldiği zaman bizden yol istiyor. Yol vermeye kalkar ve kırmızı ışıkta geçersek, EDS’ye yakalandığımız için ceza yiyoruz, yol vermediğimiz zaman da ambulans şoförlerinden tepki alıyoruz. Ne yapacağımızı bilemedik. Geçtiğimiz günlerde de çocuğu sakatlanan bir yolcuyu Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’ne götürdüm. Çocuk, yol boyunca ağlıyor, belli ki acısı çok fazla. Dörtlüleri yaktım ve onu hastaneye yetiştirmek için hızlı gittim. Tabii çok geçmeden EDS’ye yakalandığım için para cezası yedim. Ceza yememek için çocuğun acı çekmesine göz mü yumacaktım. Her yediğim cezada hakkımı aramak için mahkemeye mi gideceğim” diyerek, tepkisini dile getirdi.
 
İSTANBUL ŞOFÖRLER ODASINA DA TEPKİ BÜYÜK

EDS’nin uygulanma yönteminden rahatsızlıklarını dile getiren taksi şoförleri, konuyla ilgili İstanbul Şoförler Odası’na şikayetlerini daha önce dile getirdiklerini, ancak Şoförler Odası’ndan konuyla ilgili bir çalışma yürütülmediğini dile getirdi. 

“Haklarımızı savunmak için bizden her ay aidat alıyorlar, fakat bizim sorunlarımızı görmüyorlar. En başından beri taksi plakalarının pahalılığından söz ettik. Rızkımızla oynuyorlar. Burada müthiş paralar dönüyor ama kimse sesimizi duyuramadık. Şimdi de EDS’den rahatsızlığımızı dile getiriyoruz, ancak yine kimseye sesimizi duyuramadık” diyen taksi şoförleri, İstanbul Şoförler Odası’nın acilen konuyla ilgili şikayetlerini meclise taşımasını istedi. (Demokrat Haber)