Ankara - AKP Hükümeti'nin tezkeresini geri çekmesini isteyen KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kaya, tezkereyi çıkartırken 'Suriye'den gelecek tehdide karşı kullanılacağını' söyleyen AKP Hükümeti'ne, "Suriye içerisinde bu kadar sorunla uğraşırken Türkiye'ye nasıl bir tehdit unsuru olabilir?" diye sordu.

 

KESK Ankara Şubeler Platformu, savaş tezkeresi ve 4 Ekim'de emek ve demokrasi güçlerine yönelik yapılan polis saldırısını Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması ve ardından yaptığı oturma eylemi ile protesto etti.

 

"İçeride dışarıda savaşa hayır", "AKP tezkereni geri çek" yazılı pankartların açıldığı eylemde sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Katil ABD işbirlikçi AKP", "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.

 

Alkışlar ve ıslıklarla AKP'nin tezkeresinin protesto edildiği eylemde KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya yaptığı açıklamada, AKP'nin dış politikasının Türkiye'yi hızla bataklığa doğru çektiğini ifade etti.

 

Türkiye'nin dostça ilişkiler sürdürdüğü komşu ülkeler kalmadığına dikkat çeken Kaya, "Daha önce sorunumuz olmayan ülkeler ve devletlerle bugün niçin düşman durumuna gelinmiştir?" diye sordu ve şöyle dedi: "Bu sorunun yanıtını, ABD'nin Kuzey Afrika'yı ve Ortadoğu'yu kendi emperyalist çıkarlarına göre yeniden şekillendirmeye çalıştığı Büyük Ortadoğu Projesi’nde aramak gerekiyor."

 

AKP'nin büyük Ortadoğu projesinin önemli bir aktörü haline geldiğinin altını çizen Kaya, uzun zamandır Suriye ile yaşanan sorunların altında yatan nedenin de bu olduğunu belirtti. Kaya, "Türkiye'nin Suriye'de yaşananlara taraf olması, Özgür Suriye Ordusu'nu himaye etmesi, beslemesi, Esat rejiminin düşürülmesinde aktif rol alması, Türkiye-Suriye ilişkilerini düşmanca bir noktaya getirmiştir. Suriye ile olan ilişki uzun zamandır yaşanan gerilimler ve diplomatik kriz sonunda savaş noktasına hızla evrilmiştir. Suriye sınırından atılan top mermilerinin masum beş halkımızın ölümüne neden olması bu ateşi yakan kıvılcım olmuştur" diye konuştu.

 

Bu gelişmelerden sonra Suriye'de tampon bölge oluşturma adına savaş ortamının hazırlanacağına vurgu yapan Kaya, tezkereyi çıkartırken 'Suriye'den gelecek tehdide karşı kullanılacağını' söyleyen AKP Hükümeti'ne, "Suriye içerisinde bu kadar sorunla uğraşırken Türkiye'ye nasıl bir tehdit unsuru olabilir?" diye sordu.

 

Bundan sonra atılacak her adımın Türkiye'yi savaşa götüreceğini belirten Kaya, "Savaş bir cinayettir" diyerek oldu bittiye getirilen tezkerenin geri çekilmesini istedi.

 

Kaya son olarak, 4 Ekim günü Ankara'da tezkereyi protesto etmek isteyen emek ve meslek örgütlerine yönelik saldırıyı nefretle kınadıklarını belirtti. Açıklamanın ardından KESK üyeleri oturma eylemi yaptı.