İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Şubat ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Basından ve emek-meslek örgütlerinden derlenen bilgiler doğrultusunda hazırlanan rapora göre, Şubat'ta en az 70 işçi yaşamını yitirdi. Böylece, 2014'in ilk iki ayında en az 152 işçi iş cinayetlerinde can verdi.

İNŞAATLAR İŞÇİLERE MEZAR OLUYOR

Rapora göre, iş cinayetleri en çok inşaat, taşımacılık, tarım ve ticaret/eğitim/büro sektörlerinde gerçekleşti. "Sigortasız, düşük ücretli, taşeron çalışmanın başat olduğu inşaat sektöründe ölümler oransal olarak da artıyor" denilen rapora göre, inşaat işkolunda 17'si düşme nedenli olmak üzere 30 işçi hayatını kaybetti.

Raporda, "Tır, kamyon, minibüs, otobüs, ticari taksi, kargo araçlarını kullanan şoförler ve muavinlerinin güvencesiz çalışma koşulları ölümlere davetiye çıkarıyor. Taşımacılık işkolunda 9 işçi can verdi" denildi.

Devletin tarım emekçilerinin sorunlarına çözüm bulmadığına da dikkat çekilen raporda, "Adı artık 'sürü yönetim elemanı' olan çobanların ve mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarında bir değişiklik yok. Tarım işkolunda 7 emekçi can verdi" denildi.

Ticaret/büro/eğitim/güzel sanatlar işkolunun ortak yönünün, çalışma koşullarının hızla güvencesizleştirilmesi ve sonucunda emekçilerin işsiz kalması olduğu belirtilirken, bu işkolunda Şubat ayında 7 emekçinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

5 ÇOCUK İŞÇİ CAN VERDİ

Rapora göre, Şubat'ta 3'ü 14 yaş ve altı, 2'si 15-17 yaş aralığında 5 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ölen işçilerden 4'ü ise kadın işçi.

"İzmirli deri sanayicileri, Antep Büyükşehir Belediye Başkanı adayı eski Bakan Fatma Şahin ve nice sermaye temsilcileri Suriye savaşındaki rollerini görmezden gelip ekonominin canlanması için Suriyeli işçileri beklediklerini belirten açıklamaları yaparken bu işçiler sigortasız ve ucuz işgücü olarak ölmeye devam ediyorlar" denilen raporda, Şubat'ta Suriyeli 6 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda, "İş cinayetlerinin sorumluları devlet ve sermayedir. Yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanmalı ve sorumlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır" denildi. (ETHA)