DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen, aylık olarak yayınladığı madenlerde iş kazaları raporunu açıkladı. Buna göre, Şubat ayında en az 5 madenci yaşamını yitirdi.

10 ŞUBAT 2011'DE NE OLMUŞTU?

Dev Maden-Sen Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Afşin Elbistan'da 9 madencinin yaşamını yitirdiği göçüğün üzerinden 2 yıl geçtiği hatırlatılarak, 9 madencinin hala yeraltından çıkarılamadığı belirtildi.

İşçi ölümlerinin yeterli önlem alınmamasından kaynaklandığı, bu ölümlere neden olanların da korunduğu ifade edilen açıklamada, Şubat ayında 5 ayrı kentte 5 ölümcül iş kazasının meydana geldiği bildirildi.

GAZETELER ŞİRKETLERİN İSMİNİ VERMİYOR

Karaman, Kocaeli, Maraş ve Manisa'da meydana gelen iş kazalarına ilişkin haberlerde şirketlerin adının yer almadığına da dikkat çeken Dev Maden-Sen, "Yerel basın temsilcileri ısrarla bu bilgiyi vermemişlerdir. Sendikamızın, 'Neden haberin içinde bu şirketlerin adı geçmiyor' sorusu ise yerel basın mensupları tarafından, 'o zaman şirket bize ilan vermez, biz ilanla yaşıyoruz' diye yanıtlanmıştır. Sistem böyle olunca doğaldır ki işverenler kar hırsıyla saldırmayı sürdürecek, yerel basın ise ilan kaygısıyla hareket ettiği için maden ocaklarında akan kanı besleyerek gerçeğin yanından geçmeyecektir. Sağlıklı çalışma ortamının oluşumunda işyerlerini sadece ilgili kurumların zamanında denetlemesi, yaptırım uygulaması yetmemekte, bu vahşi saldırı ve can kaybının teşhiri konusunda da herkes sorumluluğunu yerine getirmesi gerekmektedir" dedi. (ETHA)