TRT çalışanları üzerindeki baskılara tepki gösteren UNI MEI Başkanı Johannes Studinger, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektupta, “Baskıları durdurun” dedi.

 

Mektupta “UNI MEI, Türk Hükümeti ve TRT yönetimini, TRT çalışanları ve Haber-Sen üyelerine yönelik baskıyı durdurmaya, disiplin soruşturmalarını ve hukuki süreçleri sendika üyelerine yönelik bir gözdağı yöntemi olarak kullanmaya son vermeye çağırıyor.” diyen Studinger, Haber-Sen yöneticilerinin ve emekli olmayı kabul etmeyen ve TRT çalışanları sürgünlerinin durdurulmasını istedi.

 

Baskı ve sürgünlerin gücün suiistimal edilmesi ve sendikal hakların hiçe sayılmasının yanında TRT’nin garanti altına alması gereken örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğunu belirten Studinger, “Yayın politikalarındaki değişikliği ve bunun kamu hizmeti yayıncılığının bağımsızlığına etkilerini eleştiren deneyimli kadroların ceza alması, görev yerlerinin değiştirilmesi veya erken emekliliğe zorlanmasından endişe duyuyoruz” dedi.

 

Studinger mektubunda Haber-Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Osman Köse’nin Mersin’e sürgün edilmesini de şiddetle kınadıklarını belirtti.

 

UNI MEI Başkanı Johannes Studinger’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkan Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’na gönderdiği mektup şöyle;

7 Aralık 2011, Brüksel

Sayın Abdullah Gül

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği

06689 Ankara

TRT Çalışanları ve Sendika Üyelerine yönelik baskı ve Örgütlenme Özgürlüğüne yönelik tehdit

Sayın Cumhurbaşkanı,

Size dünyada genelinde 140 üye sendika ve birliğiyle medya ve eğlence endüstrilerinde 375.000’den fazla emekçiyi temsil eden UNI Global Sendikası Medya, Eğlence, Sanat (MEI) adına,  TRT çalışanları ve Haber-Sen üyesi dostlarımızla dayanışma duygularımızı ifade etmek için yazıyorum.

TRT yönetiminin çalışanlara ve sendika üyelerine yönelik uyguladığı sistematik baskıyı protesto ediyoruz. Bu uygulamalar yalnızca gücün suiistimal edilmesi ve sendikal hakların hiçe sayılması değil aynı zamanda TRT’nin garanti altına alması gereken örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir tehdittir.

Yayın politikalarındaki değişikliği ve bunun kamu hizmeti yayıncılığının bağımsızlığına etkilerini eleştiren deneyimli kadroların ceza alması, görev yerlerinin değiştirilmesi veya erken emekliliğe zorlanmasından endişe duyuyoruz.  Ayrıca Haber-Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanının çalışma yerinin Ankara’dan 500 km uzakta çalışmaya zorlanacak şekilde değiştirilmesini şiddetle kınıyoruz.  Yanı sıra, diğer sendika üyelerinin de çalışma yerleri değiştirilmeye zorlandı.

UNI MEI, Türk Hükümeti ve TRT yönetimini, TRT çalışanları ve Haber-Sen üyelerine yönelik baskıyı durdurmaya, disiplin soruşturmalarını ve hukuki süreçleri sendika üyelerine yönelik bir gözdağı yöntemi olarak kullanmaya son vermeye çağırıyor. Buna ek olarak, TRT yönetiminin emekçileri erken emekliliği kabul etmeye zorlamamasını ve meslektaşlarımızın çalışma yerleriyle ilgili daha fazla keyfi değişikliğe gitmemesini talep ediyoruz.

 

Saygılarımla,

Johannes Studinger

UNI MEI Başkanı

 

Kopyası:

1)      Cemil Çiçek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı

2)      Recep Tayip Erdoğan Başbakan

3)      Bülent Arınç Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

4)      İbrahim Şahin TRT Genel Müdürü

5)      Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu