Manisa Soma'daki özel bir şirkete ait maden ocağında yaşanan facianın ardından bölgeden ölü sayısı ile ilgili çelişkili açıklamalar geliyor. Yüzlerce işçinin madende mahsur kaldığı faciada, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Soma Eynez Bölgesi'ndeki İmbat Maden İştetmeleri'ne ait maden ocağında, 598 işçinin vardiya değişimi sırasında, trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Yangın söndürülürken, ocaklar duman altında kaldı. Çıkışlara yakın olanlar dışarı çıkarak kurtuldu, ancak 300 civarında madenci, yerin 2 kilometre altında ocaklarda mahsur kaldı.

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, kazanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini, saat 18.30 itibarıyla kendilerine gelen bilginin 5 işçinin öldüğü yolunda olduğunu açıkladı.

Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak ise hastaneye kaldırılan üç işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hastaneye gelenlerin dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiğini belirten Parlak, dört işçinin de tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

AKP'Lİ VEKİL: 20 TANE ÖLÜ VAR

AKP Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise önce 20 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi, ardından sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtti. Yurttaş, ilk açıklamasında, "Şu anda 20 tane ölü var bu bölgede. 200 civarında yaralı var. 30 ambulansımız bölgeye sevk edildi. Dumandan boğulma ve yanık yüzünden ölüm mevcut. Hastaneye gelmeden ölenler. Şu anda çıkanlar zaten ölü olanlar. Hastaneye henüz intikal eden vaka sayısı 20-30 civarında" dedi.

Daha sonra CNNTürk yayınına katılan Yurttaş, "Benim açıklamam yanlış yayınlandı, ben hastanede 20 işçi var dedim, ölü demedim" diyerek düzeltme yaptı.

Bu arada, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'ya hareket etti. Bakan, hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hızlıca işçi kardeşlerimize ulaşalım. Kurtarma ekibi çok tecrübeli. İlk etapta yeraltına temiz hava verilmesi önemliydi. Temiz hava verildi. Soma'dan detaylı bilgi vereceğim. İhmaldi, değildi, bunların teftişleri sonradan gelir. İlk etapta işçi kardeşlerimize ulaşmamız lazım. Rakamlarla alakalı şu anda kamuoyunu yanıltırız. Ben sayın Başbakan'ın talimatı ile gidiyorum. Sayın başbakanımızı sonradan bilgilendireceğim" dedi. (ETHA)