Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında 787 işçi çalışırken trafonun patlaması sonucunda işçiler yerin 200 metre altında mahsur kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısını en az 201 olarak açıkladı.

Son resmi açıklamayı, sabah saat 05.00 sıralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız, 363 işçinin madenden tahliye edildiğini, dördü ağır 80 işçinin ise yaralandığını söyledi. Yıldız, "İlerleyen saatlerde sıkıntımız büyüyebilir" dedi. Yıldız, hayatını kaybedenlerin grizu patlaması sonucu değil, karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu öldüğünü ifade etti.

Öğlen saatlerinde meydana gelen trafo patlaması nedeniyle Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait madende elektrikler kesildi ve maden asansörleri ile havalandırma sistemleri devre dışı kaldı.

BBC Türkçe'ye bilgi veren Maden-İş sendikası Ege Bölgesi Başkanı Tamer Küçükgencay "Maalesef madenin bazı bölümlerinden ümit kesildi. Bazı bölümler için ise hala ümidimiz var. Çalışmalar 5 kilometrelik bir alana yayılmış şekilde devam ediyor" dedi.

Madenden işçilerin tahliyesine ise devam ediliyor. Yaralı işçiler, ambulanslarla bölgedeki hastanelere taşınıyor.

Facianın meydana gelmesinin hemen ardından bölgedeki maden ocaklarının arama-kurtarma birimleri madene sevkedildi ve yeraltına temiz hava pompalaması başlatıldı.

Çok sayıda işçi yakını ise, maden ocağına ve Soma Devlet Hastanesi'ne akın etti.

Maden ocağında çıkarılan her işçi alkışlarla karşılanırken, hastane önünde polisin barikat kurduğu belirtildi.

'SIKINTI BÜYÜK OLABİLİR'

Bölgeye hareket eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir’den Soma’ya giderken Doğan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Sıkıntı büyük olabilir” demişti.

Maden ocağının sahibi şirketten yapılan açıklamada ise, “Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir" dendi.

BBC Türkçe'ye bilgi veren Akut Manisa Ekip Lideri Hakan Özcan, durumun artık çok parlak olmadığını ifade etti.

"Bölgeye ilk geldiğimizde umutlanmıştık. 5 dakikada bir madenden işçi çıkıyordu. Ancak şimdi bunu göremiyoruz. Ben de içeriden yeni çıktım. Maalesef durum çok parlak değil" diyen Özcan, madendeki yangının ise büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.

SİYASİLERİN PROGRAMI DEĞİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Soma'da meydana gelen maden faciası nedeniyle Arnavutluk ziyaretini erteledi ve Başbakan'ın Çarşamba günü Soma'ya gideceği açıklandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Öarşamba günü düzenlenecek olan Merkezi Yürütme Kurulu toplantısını iptal ederek saat 12:00'de Soma'ya hareket edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Manisa Valisi ile görüşerek, mahsur kalan işçilerin kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesini istedi.

MADEN DENETİMİ

Kazanın ardından Çalışma Bakanlığı yazılı basın açıklaması yaparak söz konusu madenin 2012 ve 2013'te 2'şer kez, Mart 2014'te ise bir kez denetlendiğini belirtti. Bakanlığın açıklamasında "Yapılan denetimler sonucunda mevzuata aykırı bir duruma rastlanmamıştır" denildi.

Soma'daki maden faciasından 20 gün önce, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bölgedeki madenlerin durumunu Meclis gündemine taşımıştı ve madenlerdeki güvenliğin denetlenmesi için önerge vermişti.

Ancak Özel'İn önergesi Meclis'te reddedilmişti.

Kürsüde elinde baretle milletvekillerine seslenen Özel, "Biz milletvekili olarak madenci cenazesine gitmekten bıktık" demişti.