301 madencinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında yeni gözaltılar var.

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamla ilgili yürütülen soruşturmada bugün flaş bir gelişme yaşandı.

Fevzi Kızılkoyun'un Hürriyet'te yer alan haberine göre soruşturmada, madende çalışan ve sorumluluğu olanlara yönelik yapılan operasyonda 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 5 kişi hakkında denetimli serbestlik kararı verildi. Diğer gözaltılar ise serbest bırakıldı.

Dün Cumhuriyet Savcılığı'na ulaşan ikinci bilirkişi raporunun ardından soruşturmayı yürüten savcılar ikinci operasyon için düğmeye bastı. Savcının talimatı üzerine polisler Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de ocaklardaki iş güvenliği ve güvenlik kameraları ile sensörlerin izlenmesinden sorumlu çalışanlardan 12'sini gözaltına aldı.

Soma’da bugün başlatılan operasyonda gözaltına alınan 5 kişinin ocağın yeraltı sensörleri verilerini yer üstünde takip eden “Merkezi İzleme” ekibinden olduğu öğrenildi. ELİ başmühendisinin de savcılıkta ifade verdiği edinilen bilgiler arasında.

Soruşturma kapsamında daha önce Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı.

Öte yandan Türk Mühendis Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), hazırladığı 'Soma Maden Kazası Raporu'nu birlik merkezinde kamuoyuna açıkladı.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve diğer üyelerinde katıldığı toplantıda açıklamayı okuyan TMMOB üyesi Mehmet Torun, “Asıl siyaseten sorumlu olan iktidardır. Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı asıl sorumludur. Bu kazada olay henüz bütün yönleriyle aydınlatılmadı. Ocaktaki kömür damarlarının kendiliğinden yanmaya müsait olduğu, hem bilimsel çalışmalarla belirlenmiş hem de pratikte yaşanan pek çok olayla eskiden beri bilinmektedir.” dedi.

İlk açıklamalarda 'trafo patlaması' denilerek bir kaza izlenimi verilmeye çalışıldığına dikkat çeken Torun, “Çalışılan felaket, boyutları itibarı ile ülkemizde yaşanan en büyük 'iş cinayeti' durumundadır. Facia, hem 'madencilik' hem de 'işçi sağlığı ve güvenliği' alanında son 12 yıldır ağırlaştırılmış bir biçimde sürdürülen 'özelleştirme', 'piyasalaştırma' ve 'taşeronlaştırma' politikalarının çöktüğünü göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Torun, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Çok açıktır ki Soma'da yaşanan felakete, şirketin 'ne pahasına olursa olsun, maliyeti düşürme ve üretimi kesintisiz sürdürme' politikası neden olmuştur. Görünen tablodan yalnızca bu şirket sorumlu olamaz. Bu üretim modelini yaratan, kömür madenleri ve linyit sahalarını ihalelerle devredenler ve denetim sorumluluklarını yerine getirmeyenler de yaşanan iş cinayetlerinden birinci derecede sorumludur.” Mehmet Torun ve TMMOB Başkan Mehmet Soğancı, raporun açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.