Soma'da 301 madencinin öldüğü madenin olay öncesinde ve sonrasında bakanlık tarafından son 2 yılda 7 kez denetlendiği ortaya çıktı.

Kayıtlara göre katliamın olduğu gün de madende 'denetim' vardı. CHP Milletvekili Mehmet Şeker, "Demek ki 'denetim' şirketin ofisinde, masa başında yapıldı. İnsanlar ölüme gönderildi. Denetimlerde sorun görülememiş ki, maden kapatılmamış" dedi.

Emre Alptekin'in radikal'de yer alan haberine göre Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden katliamı, Türkiye ’de madenciliğin yapısıyla ilgili skandalları da birer birer gün yüzüne çıkarıyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’in soru önergesine Enerji Bakanlığı’ndan verilen yanıt, madenlerdeki denetimlerin ciddiyeti ve etkisini tartışmaya açtı.

Mevzuata göre Türkiye’de maden sahalarının denetim faaliyetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yürütüyor. Ancak MİGEM’de denetimden sorumlu personel sayısının yetersiz olduğu, personelden bazılarının denetim için yeterli bilgi ve tecrubüyele sahip olmadığı iddia ediliyor.

Bu iddiaları TBMM gündemine taşıyan CHP’li Mehmet Şeker, “Türkiye’de ruhsatlı maden sayısı kaçtır? Bu sahaları denetleyen MİGEM personelinin sayısı nedir? İçlerinde maden ya da jeoloji mühendisi olmayan kişi sayısı kaçtır? Soma’da maden faciasının yaşandığı ocak son 2 yılda kaç kez ve kimler tarafından denetlendi” diye sordu.

Enerji Bakanlığı’ndan gönderilen yanıta göre Türkiye’de 21 bin 659 ruhsatlı sahası var ancak MİGEM’in 1 yılda bunların ancak 5 bine yakınını denetleyebilidiğini söyledi. Yani denetlenen ruhsatlı ocak sayısı var olanın 4’te biri bile değil. Soma maden faciasının olduğu gün yani 13.05.2014’de MİGEM patlamanın olduğu madende denetimde imiş! Denetimlerde de söz konusu madende belirlenen mevzuata aykırılıklar için sadece idari para cezası uygulanmış. Radikal’e konuyu değerlendiren CHP’li milletvekili Şeker, “Demek ki o denetimler masa başında, şirketin ofisinde oldu. Masa başında yaptıkları için içeride güvenlik tedbirleri alınmamış. Bu insanlar ölüme terk edilmişler. Bunu da kendi elleriyle yazmışlar. Tarihi bile değiştirme gereği duymamışlar” dedi.

MİGEM tarafından sürekli denetlenen madenin 5 ay boyunca ‘alarm verdiği’ ancak buna rağmen üretimin tüm hızıyla devam ettiği ontaya çıkmıştı.

Bilirkişi raporuna göre, madende 50 PPM’yi aşmaması gereken karbonmonoksit miktarı beş ay boyunca defalarca bu sınırı geçtiği ve hatta 500 PPM’ye kadar ulaştığı halde, sensörlerin uyarısına kulak asılmadı. Oksijen miktarı da çok kez yüzde 19’un altına düşmesine rağmen maden boşaltılmadı. Gaz ölçümlerinden sorumlu teknik nezaretçiler 15 günde bir hazırladıkları onaylı deftere karbonmonoksit yükselişlerini geçirmedi. 30 dereceyi aşmaması gereken kuru sıcaklık miktarı, faciadan önceki bir haftadan itibaren 46 dereceye kadar yükseldi. Faciadan kurtulan madenciler bunu “Çizmelerinin içlerinin terden suyla dolduğu” ifadesiyle anlattı.