301 Maden işçisinin iş cinayetine kurban gittiği Soma’da işçiler daha iyi çalışma koşulları ve iş güvencesi için referandum seçimlerinde “Hayır” diyeceklerini söyledi.

Manisa’da yaşanan iş cinayetinde 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma madenlerinde çalışan işçiler referandumda “Hayır” diyeceklerini açıkladı.

Yıllarca Soma’da iktidar partisinin patronlar eliyle kendilerini sömürdüğünü söyleyen işçiler, madenlerde çalışabilmeleri için önce Ak Parti Soma teşkilatına üye olmaları gerektiğini Ak Parti’ye üye olmayan işçilere Soma’da yaşam hakkı tanınmadığını ileri sürdü. 

dihaber'den Sakıp Yaşar'ın haberi şöyle:

‘BİZE BU YAŞAMI REVA GÖRENLLERE HAYIR DİYORUZ’

“Bize bu yaşamı reva görenlere ‘hayır’ diyoruz” diyen maden işçisi Ali Söğüt, katliamdan sonra işten çıkartılan işçilerden biri. İşe iade davası açtığını ve davanın halen devam ettiğini söyleyen Söğüt, katliamdan sonra 2 bin 831 işçinin işine son verildiğini ifade etti. “Bizi bir yandan katlettiler bir yandan da açlığa mahkum ettiler” diye isyan eden Söğüt, Referandum seçimlerinde tercihin “Hayır” olacağını belirtti. 

‘SOMA’DA YOĞUN İŞ BASKISI VAR’

Soma madenlerinde yoğun bir iş baskısı olduğunu dile getiren Söğüt, “Soma’da insanların başka çaresi olmadığı için madenlere girmek zorundalar. Örgütlü olmadıkları için de ‘fıtratları’ olan madenlerde devam eden tüm risklere rağmen girmeye devam ediyorlar” dedi. Soma’da işçilere ölümü reva görerek “Bu işin fıtratında ölüm” var diyenlerin bu gün Soma’da işçilerden oy istediğini sözlerine ekleyen Söğüt “Bize reva görülen ölüm fıtratını kabul etmeyeceğiz ve referandumda hayır diyeceğiz” diye konuştu.

‘PATRONLAR ZENGİNLEŞTİKÇE İŞÇİLER ÖLÜYOR’

Soma’da katliamın olduğu madende 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan İsmail Çolak, 1980 yılının ortalarında Soma madenlerinde işe başladığını, o zamanlar maden iş kolunda bu kadar iş cinayetinin yaşanmadığını ve çalışma koşullarının daha iyi olduğunu söyledi. 902lı yılların sonlarına doğru madenlerde patronların kar marjı yükseldikçe çalıma koşullarının daha da kötüleştiğini dile getiren Çolak, 2000’li yılların başlarında madenlerde iş cinayetlerinin sıklıkla yaşandığını ifade etti. “Patronlar zenginleştikçe Soma’da işçiler ölüyordu” diye Çolak, Soma’da bulunan maden holdinglerinin işçi ölümleri üzerinden bu kadar zenginleştiğini sözlerine ekledi. 

‘İKTİDARIN GÜCÜNÜ ARKASINA ALAN PATRONLAR DAHA DA PERVASIZLAŞTI’

Maden patronlarının Ak Partinin iktidara gelmesinden sonra daha da zenginleştiğini söyleyen Çolak, iktidarın gücünü arkasına alan patronlar daha da pervasızca işçileri sömürdüğünü ifade etti. 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine kadar Soma’da durumun içler acısı olduğunu dillendiren Çolak, 301 işçinin ölümü ile madenlerdeki çalışma koşullarının daha net görünmeye başladığını ancak çok geç kalındığını kaydetti. 

‘301 MADENCİNİN HESABINI SORMAK İÇİN HAYIR DİYORUZ’

Oğlu Uğur Çolak’ın da emekli olduğu maden ocağında 4 yıllık maden işçisi olduğunu facianın olduğu gün oğlunun da madende can verdiğini dile getiren Çolak, başlattıkları hukuk mücadelesinin 3 yıldır devam ettiğini ifade etti. Katliamdan bu yana 3 seçim atlattıklarını söyleyen Çolak, bunun da 4’ncü seçim olduğunu söyledi. Katliam öncesi maden işçilerinin Ak Partiye o verdiğini söyleyen Çolak, son 2 seçimde Ak Partiye verilen oylarda düşüş olduğunu belirtti. Referandum seçimlerinde “Hayır” diyeceğini söyleyen Çolak, “İnsanca yaşam için, iş sağlığı ve güvenliği için, Soma’da ölen 301 madencinin hesabını sormak için ve işçilerin bir daha ölmemesi için hayır diyeceğim” şeklinde konuştu.

‘YILLARCA BİZİ AÇLIKLA TERBİYE ETTİLER’

İşten atılma riski olduğu için ismini vermek istemeyen bir başka maden işçisi ise yıllarca Ak Partiye oy verdiğini ancak bu seçimlerin partiler üstü bir seçim olduğunu söyledi. “Yıllarca bizi açlıkla terbiye ettiler” diyen işçi, “Ak Parti’ye üye olmayan iş bulamıyor bu yüzden bizde mecbur üye olduk ve oy verdik. Ancak onlarca arkadaşımı kaybettikten sonra korkunun ecele faydasının olmadığını anladım bu yüzden bu seçimde hayır diyeceğim” dedi. Yaklaşık 5 yıldır madenlerde çalıştığını facianın olduğu gün izinli olduğunu söyleyen işçi, şans eseri hayatta olduğunu ifade etti. 

‘KANIMIZI EMENLERE OY YOK’

“Bizim kanımızı emenlere oy yok” diyen işçi, “AKP daha çok işçilerden besleniyor ve onları istediği gibi hareket ettiriyor. Elinde hiçbir şeyi olmayan on binlerce AKP oy vermek zorunda bırakılıyor ancak artık bu korku duvarını yıkmanın zamanı geldi ve bunu referandum seçimlerinde hayır diyerek başara biliriz” diye belirtti.