Manisa Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin açılan davada ailelerin iki talebinden biri olan kamu görevlilerinin yargılanması, Çalışma Bakanlığı'nın ardından Enerji Bakanlığı tarafından da reddedildi. Soma davası avukatlarından Zeynal Balkız, kararı değerlendirerek “Hükümet adil yargılamaya engel oluyor” dedi.

Emine Uyar'ın Evrensel'de yer alan haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Soma'da müfettiş ve bürokratlarının yargılanması talebine olumsuz yanıt verdi.

Yazı ailelerin avukatlarından Zeynel Balkız’a 15 Nisan 2015’te ulaştı. Bakan adına Denetim Hizmetleri Başkanı tarafından verilen cevapta MİGEM Müdürü ve Bakanlık adına madende denetim yapan müfettişler hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı çıktı.

Avukat Balkız, Cumhuriyet Başsavcılığının da iddianamede adı geçen sorumlularla ilgili soruşturma izni istemesi görevi bulunduğunu belirterek, “Bu cevap Cumhuriyet Başsavcısına gitmişse 15 gün içerisinde bu karara itiraz etmesi gerekiyor” dedi.

Kendilerinin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olduğu gibi Danıştaya başvuruda bulunacaklarını belirten Balkız, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine de dava açacağız” dedi.

Balkız, her iki bakanlığın davayı etkilemeye çalıştığını belirterek, “Bu anlayış yıkılmadıkça Türkiye’de bir hukuk devletinin olmasından ve yargı bağımsızlığından bahsedilemez” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili Danıştay, 4 Aralık 2014 tarihli kararında bakanlığın kararını kaldırarak Çalışma Bakanlığının yeni bir ön inceleme yaparak suçlular hakkında soruşturma izni verilmesi kararını vermişti.