22 Şubat tarihinden bu yana Çapa Hastanesi’nde kurulu bulunan “Uyarı ve Bilgilendirme Çadırı”na, 17. gününde HDK İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından bir dayanışma ziyareti gerçekleştirildi. Önder taşeron sağlık işçilerini ziyaret etti rektör ile görüşme yaptı.

 

İÜ Rektörü Yunus Söylet 3 Mart tarihinde Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda “Taşeronla çalıştırmayı kölelik olarak gördüğünü” söylemiş, bu yüzden (!) Mart ayı sonunda 400 taşeron sağlık çalışanının sözleşmelerinin sona ermesiyle birlikte işten çıkarılacağını kabul ve itiraf etmişti.

 

Bilindiği üzere taşeron işçiler ve bileşeni oldukları Çapa Sağlık Hakkı Meclisi, işletmedeki taşeron sistemine son verilmesine karşı değil; aksine tüm işçilerin 4-D kadrosuyla çalışmaya devam etmelerinin sağlanmasını istiyorlar.

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle kadın emekçilerin mücadele gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Sırrı Süreyya Önder, taşeron işçilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesini istedi. Türkiye’de taşeron biçiminde, kölece, utanmaksızın, üç kuruşa işçi çalıştırılmasını eleştiren Önder, nüfusun %80-90’ının %5’lik bir zengin azınlık için çalıştığına dikkat çekti. İÜ Rektörü ile bir görüşme yaparak bu sorunun çözülmesi ve işçilerin kadro haklarını almaları için yanlarında olacağını vurgulayan Önder, emekçilerin ancak birleşerek ve mücadele ederek haklarını kazanabileceklerini hatırlattı.

 

Sırrı Süreyya Önder ezan sebebiyle konuşmasını kesip bir süre bekledikten sonra önce emniyetten video kamera çekimi yapanlara “sizin işleri de taşerona verecekler, haberiniz var mı?” diye sordu. Ardından devletin ve hükümetin her şeye müdahale ederken, konu emek olunca ortada görünmediğini söyledi ve şöyle devam etti: “Taşeron işçilikle ilgili konuları görmezden geliyor. 100 bin kişilik cezaevine 130 bin kişiyi koyan AKP, belki yan yana yatırıp sayıyı 200 bine çıkartabilir. Hakkını arayan işçiyi bölücü, ortalığı karıştırıcı diye bakan hükümetin milyonlarca işçinin mücadelesi halinde Türkiye’nin etrafını dikenli telle çevirmesi gerekecek. Bu durumdan çıkış yolu, yapılan bu iştir (çadırı kast ederek). İşçilerin birliği ve mücadelesidir” dedi.

 

Son olarak HDK ve BDP milletvekili olarak burada bulunduğunu ifade eden Önder, çadırın bulunduğu yerin hastane olması sebebiyle sloganların biraz daha düşük olmasını önerdi ve hastalara acil şifa diledi.

 

Sırrı Süreyya Önder’in gerçekleştirdiği açıklamanın ardından aynı yerde bu kez SES Aksaray şubesinin çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair bir basın açıklaması da gerçekleştirildi.

 

Çapa’da Sağlık Hakkı Meclisi’nin uyarı ve bilgilendirme çadırı önümüzdeki günlerde de açık olacak. (Devrimci Proletarya / Sol Defter)