İstanbul'da kot kumlama atölyesinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan 30 yaşındaki Serdal Dündar, memleketi Bingöl'de hayatını kaybetti.

Karlıova İlçesi’ne bağlı Taşlıçay Köyü’nde yaşayan ve İstanbul’da çalıştığı kot kumlama atölyesinde çalışırken slikozis hastalığına yakalanan Serdal Dündar, tedavi gördüğü Bingöl Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Hastaneden yakınları tarafından gözyaşları içerisinde alınan Dündar’ın cenazesi Taşlıçay Köyü’ne götürülerek toprağa verildi. Eşi 8 aylık hamile olan, geride 5 ve yaşlarında iki engelli çocuk bırakan Dündar, Bingöl’de yaşamını yitiren 65’inci kot kumlama işçisi oldu.

KOTLAR BEYAZLADI HAYATLAR KARARDI

Silikozis hastalarının sorunlarıyla ilgilenen eğitimci Semiramis Karaaslan, “Türkiye’de kotlar beyazladı ama onların hayatı karardı. Silikozis hastalarından hala emekli olamayanlar var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız’a sesleniyorum; Lütfen onlar için bir şeyler yapmaya çalışın” dedi.

EMEKLİLİK HAKKI TANINSIN

Silikozis hastalarına tanınan emeklilik haklarının tekrar verilmesi gerektiğini belirten Karaaslan, “Türkiye’de bin 500 kişiyi aşmayan silikozis hastası var. Haklarını elde edenlerin haricinde geriye çok az bir kısım hastamız kaldı. 3 aylık bir müracaat süresi tanındı. 3 aylık müracaat süresinde ancak duyup da müracaat edenler oldu. Ama diğerleri duymadılar ve hastalıkları çok düşük derecede idi o zaman, şu anda daha yüksek. Lütfen bir hak daha tanıyın” şeklinde konuştu. (Kaynak: Milliyet)