Son dönemlerde çalışanların maaş ya da çalışma saatleri gibi alışılmış şikayetlerinin dışında mobbing, yani iş yerinde psikolojik şiddet şikayeti de arttı. 

Mobbing konum, kurum, cinsiyet tanımıyor, herkesin başına gelebilir. SGK'nın yeni kadın başkanı Yadigar Gökalp İlhan da geçmişte mobbingle karşılaştığını açıkladı. İlhan basın mensupları ile yaptığı sohbet toplantısında hem yaşadıklarını hem de Türkiye'deki tabloyu anlattı.

Farkında olan da var olmayan da ama bir çok kişi mobbing yani iş yerinden yıldırma amaçlı psikolojik taciz ile karşı karşıya. Öyle ki Türkiye'de çalışanların sorunları ile ilgilenen Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeni kadın başkanı Yadigar Gökalp İlhan da o kişiler arasında.

İlhan, habercilerle sohbet toplantısında biraraya geldi ve geçmişte çalıştığı bir kurumda mobbing mağduru olduğunu açıkladı. İlhan, "Ben de ciddi şekilde mobbing mağduruyum, bu yaklaşık 2 yıl sürdü, işyerinde dışlanma ile karşılaştım" dedi.

İlhan bu süreci ailesinden ve personelinden gördüğü destek ile atlattığını söyledi.

2011-2013 yılları arasında SGK'ya toplam 6 bin 857 mobing başvurusu yapıldı. Bu kişilerin yüzde 68'i özel sektörde çalışıyor, yüzde 32'si ise kamuda.

"İstifaya zorlama, hakaret ve kötü muameleye maruz kalma" başlıca şikayetler. Şikayetlerin çoğu, yüzde 55 ile erkeklerden geldi, yüzde 45'i ise kadın. Şikayet edilen kişiler de yine daha çok erkekler. Rakamlara göre kamu sektöründen gelen şikayetlerde üniversite mezunları, özel sektörde ise lise mezunları daha fazla. "Mobbinge uğradım" diyenlerin yaş aralığı ise 29 ile 38 arasında değişiyor.

Mobbing şikayetleri SGK'ya direk başvurunun dışında, "ALO 170" hattı üzerinden de yapılabiliyor. Ama SGK Başkanı mobbing tespitinde şikayetlerin cezalandırılmasında yasal düzenleme olmadığının altını çizdi. Çözüm için genellikle diyalogla ikna etme, işyerine teftiş gibi yöntemlere başvurduklarını söyledi. (Cnn türk)