DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Torba Yasa’dan, çalışanlar aleyhine olduğunu savundukları maddelerin çıkarılması için yarın 81 ilden Ankara’ya yürüyüş başlatacak. 3 Şubat’ta Ankara’ya ulaşacak olan gruplar, TBMM etrafında zincir oluşturacak.

DİSK’in yasayla ilgili en önemli itirazı esnek istihadamla ilgili düzenlemelerin ücretleri aşağıya çekeceği, iş güvencesini daha da kısıtlayacağı endişesi geliyor. DİSK, uzaktan ve evden, çağrı üzerine çalışmanın yaygınlaşacağını, turizm sektöründe fazla mesailerin ortadan kaybolacağını savunuyor. Yasada işçiler için deneme süresinin 2 aydan 4 aya çıkacağını belirten DİSK, bu deneme süresinin hak kayıplarına yol açacağı uyarısı yapıyor.

STAJYER İTİRAZI

DİSK, Torba Yasa’nın kabul edilmesiyle çırakların ve stajyerlerin ücretinin düşeceğini, stajyerlik yapılabilecek yerler için işçi sınırının 20’den, 5’e çekilmesiyle stajyerliğin denetim dışına çıkacağını belirtiyor.

KESK ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikle, sözleşmeli ve ücretli çalıştırma gibi esnek istihdam çeşitlerinin kamuda yaygınlaşacağı endişesini dile getiriyor.

SİCİL SIKINTISI

Yasada genel greve olanak tanınmadığına işaret eden KESK, 657 sayılı yasadaki yasaklar arasında sayılan “engelleme” ibaresinin, “kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme” şeklinde değiştirilerek hak aramaya kısıtlama getirildiğini savunuyor. KESK kamuda kadrosuz çalışmanın yaygınlaşacağı uyarısında bulunuyor. Vali ve kaymakamlara sicil amiri yetkisi verilmesi de memurları “sürgün edilme” korkusuyla karşı karşıya bırakıyor.

Milliyet