Otobiyografisinin anlatıldığı “İktidarda Bir Kara Koyun: Saraysız Başkan Jose Mujica” kitabının tanıtımı için bir süredir Türkiye’de bulunan Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, İzmir ziyaretinin 2’nci gününde Konak Belediyesi’nce düzenlenen “Emek, Demokrasi ve Barış” konulu söyleşiye katıldı.

Burada konuşan Jose Mujica, Soma’da hayatını kaybeden 301 madenciyi hatırlatarak iş cinayetlerine ve işçi dayanışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘SENDİKAL ÖRGÜTLENME BİR GÖREV’

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre, konuşmasında sık sık örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaparak insan emeğine saygı duyulması gerektiğini belirten Mujica, dünyanın bugünlere gelmesinde insan emeğinin rolüne dikkat çekti. Mujica, sendikal örgütlenmenin bir haktan öte bir görev olduğunu söyledi.

Mujica, işçilerin haklarını kazanması için verecekleri mücadelede mutlaka örgütlenmelerini ve bu örgütlenmenin de birden fazla olmaması gerektiğini söyledi.

“Kimse köle olarak doğmadı” diyen Mujica, “Her insan özgür olarak doğdu ve bu yönde mücadele ediyor. Ama hayatımızda emeğin, çalışmanın da bir yeri var. Ama yaşamak için de zamana ihtiyacımız var. Aksi halde hayat dediğimiz şey kölelikten başka bir şey olamaz. Bu yüzden de emeğinizin karşılığını almak zorundayız” ifadesinde bulundu.

‘SOMA UNUTULMAMALI’

Sözlerini Soma’da hayatını kaybeden 301 madenciyi anarak tamamlayan Mujica, adlarını unutturmamak için Soma’da ve tüm dünyada hayatını kaybeden madenciler için bir dünya günü ilan edilmesi gerektiği dile getirdi.