Bursa Renault'da ücret zammı için dün geceden beri direnişte olan işçilerden bianet'e konuşan bir işçi, Türk Metal Sendikası'ndan istifa eden işçilerin başka bir sendika değil, İşçi Kurulu kurduklarını belirtti.

5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikasında dün gece mesaisi dolan vardiyadaki işçiler fabrikadan çıkmadı, diğer vardiyadaki işçiler de fabrikaya girmediği için üretim geceden beri durdu.

İşçiler Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014'te imzalanan toplu iş sözleşmesindeki (TİS) ücret zammını düşük buldukları için eylem başlattı.

"HERKES İSTİFA ETTİ"

bianet'ten Nilay Vardar'a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir işçi, 5 bin 600 işçiden 120'si dışında herkesin daha önce istifa ettiğini hatırlatarak şu anda yeni bir sendika istemediklerini kendi aralarında kurdukları İşçi Kurulu adına fabrika yönetimi ile görüşmek istediklerini belirtti.

"Biz fabrika içinde bekliyoruz. Dışarıda da diğer vardiyadaki arkadaşlar var. Destek olmaya gelenlerle yaklaşık 7 bin kişiyiz.

"Ben 8 yıllık işçiyim, maaşım 1600 lira, yani saat başı 7,4 lira alıyorum. Bizim talebimiz saat başına 3 lira zam yapılması. Sendika Bosh firmasında yaptığı sözleşmede bu rakamı 9,48'e çıkardı. Biz de buna yakın bir ücret talep ediyoruz. Ancak sendika TİS imzalanırken bize hiçbir şey sormadı.

"SÖZLEŞMEYİ GÖSTERMEDİLER"

"Yasal hakkımız olmasına rağmen 2014-2017 yıllarını kapsayan TİS metnini yani mavi kitapçığı bize göstermedi. Yani biz sözleşmede ne yazıyor, tam olarak bilmiyoruz. Sendikanın bu baskıcı ve antidemokratik tutumundan bıktık. 5 Mayıs'ta toplu istifamızı verirken iki arkadaşımızı hastanelik ettiler. Suç duyurusu yaptık. Hep böyleydiler, mafya gibi davranıyorlar. Biz bu sendikayı kabul etmiyoruz. Başka da sendika istemiyoruz. Diğer sendikalara bize destek olmaları için tabii ki çağrımız var. Ama biz Toyota fabrikasında olduğu gibi İşçi Kurulu kurduk. Muhatap sendika değil, biziz artık. Fabrika yönetimiyle de görüşene kadar, ücretler iyileşene kadar buradayız. "

Konuştuğumuz işçi, sendikanın istifa etmelerine rağmen kendilerinden ay başına 1 yevmiyeye denk gelen aidat ücretini talep ettiğini ancak buna karşı hukuki çözümler aradıklarını belirtti. (Fotoğraf: Evrensel)