Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Meslek Yüksekokullarına girişte yapılan yazılı sınav şartını kaldırmaya hazırlanıyor. Hazırlanan taslak yönetmelikle YGS’den taban puan alıp “diksiyon, duruş ve heyecan” gibi durumların ölçüldüğü mülakattan geçen aday Polis Meslek Yüksekokulu öğrencisi olacak. Böylece polisliğe girişte torpil ve kadrolaşma yapıldığı iddiaları artacak.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre; Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı, Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) giriş yönetmeliğinde değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Akademinin tüm PMYO’lara göndererek 21 Aralık’a kadar görüş iletilmesini istediği taslaktan dikkat çeken başlıklar şöyle:

Yazılı sınavlar iptal: PMYO’ya girişte yapılan yazılı sınav uygulaması tamamen kaldırılacak. Yazılı sınavların hazırlanması, basımı, saklanması, sınavın yapılması ve belirlenen kontenjana göre sınav sonuçlarının açıklanması işlerinin verildiği ÖSYM de, teşkilata girişte devreden çıkarılacak.

Önce YGS ardından mülakat: PMYO adayları önce ÖSYM tarafından düzenlenen YGS’ye girecekler. Ardından mülakat sınavına girecekler. Mülakat sınavına giriş hakkı kazanabilmeleri için YGS’den ham taban puan yani 140 puan almaları gerekecek. Mülakat sınavında adayların anlama, dikkat ve yorumlama, hızlı ve yerinde karar verebilme, kendini ifade edebilme kabiliyetleri ölçülecek. Mülakat sınavında genel olarak genel kültür soruları sorularak adayın “diksiyonu, duruşu, heyecanlanıp heyecanlanmadığına” bakılıyor. Mülakat sınav komisyonu başarısız olan adaylar hakkında “PMYO öğrenci adayı olamaz” kararı verecek. Aday ayrıca fiziksel yeterlilik sınavı ve mesleki psikolojik değerlendirme sınavına girecek.

120 sorudan kurtulacaklar: Yazılı sınavların kaldırılması ile polis adayları, meslek yüksekokuluna girişte Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkiye ve Dünya Coğrafyası, Temel Yurttaşlık Bilgisi, Güncel ve Kültürel Konulardan oluşan 120 sorudan kurtulmuş olacak.

Polis çocuklarının barajı düştü: Taslakla Emniyet Teşkilatı şehit veya vazife malulü olanların eş ve çocukları için yüksekokula girmek için YGS’den almaları gereken puan ham taban puandan, ham taban puanın yüzde 90’ına düşürülecek.