PETKİM’de grevin dördüncü gününde sendika ve işveren arasında Socar A.Ş.’nin önerisi doğrultusunda 3 yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Yüksek Hakem Kurulu’nun görüşmelerini erkene alması sonrası imzalanan sözleşmede işçilerin talepleri karşılanmazken, Petrol İş Şube Başkanı Ahmet Oktay, sözleşmeyi imzalamak zorunda kaldıklarını açıkladı. 

İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren ve Azerbaycan petrol tekeli Socar A.Ş. tarafından işletilen PETKİM'de Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görülmelerinde anlaşma sağlandı. İşçilerin başlattığı grevin dördüncü gününde Yüksek Hakem Kurulu'nun (YHK) yasal olarak süresi 7 Ağustos'ta dolacak olan toplu sözleşme görüşmelerini bugün (22 Haziran) saat 15.00'e almasının ardından işveren Petrol-İş Sendikası yöneticilerine görüşme yapmak için çağırdı. Yapılan görüşmeler sonucu anlaşmaya varıldığı bildirildi. 

İmzalanan anlaşmanın işçilerin taleplerini karşılamadığı öğrenilirken, anlaşmanın sözleşmeyi Yüksek Hakem Kurulu’na bırakmamak için imzalanmak zorunda kalındığı öğrenildi. 

‘SÖZLEŞMEYİ KABUL ETMEK ZORUNDA KALDIK’

dihaber’e açıklama yapan Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, siyasi iktidarın baskısı altında işveren ile anlaşma masasına oturduklarını söyledi. İradelerinin hiçe sayıldığını belirten Oktay, sözleşmeyi imzalamak zorunda kaldıklarını belirterek, “Taleplerimiz tam olarak karşılanmasa da bir kısmı karşılandı. Ancak 2’li ve 3’lü skala uygulamasının kaldırılması talebimiz kabul edilmedi. Yine tüm itirazlarımıza rağmen şirketin önerdiği 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmek zorunda kaldık. Sadece skalada 8 puanlık bir artış sağladık. 16 puanlık bir fark vardı. Onun 8 puanını aşmış olduk. Ancak taleplerimizi tam olarak alamadık” dedi. 

‘GREV DEVAM ETMEYECEK’

Eylemlere de son vereceklerini belirten Oktay, yoğun baskı ve saldırıların olduğu, gözaltıların olduğu bir dönemde greve devam edemeyeceklerini söyledi. 

PETKİM’DE NE OLDU?

İşçilerin aynı işi yapanlar arasındaki ücret farkının kapatılması, işçiler arasında 2’li ve 3’lü skala (işe giriş tarihlerine göre ücret uygulaması) uygulamasına da son verilmesini isterken, işveren ise sendikaya 3 yıllık sözleşme önermişti. Anlaşma sağlanamaması üzerine sendika grev kararı alırken, işçiler fabrikaya giriş çıkışları kapatmıştı. Fabrikaya giriş çıkışın kapatılması ile beraber fabrika önüne çok sayıda polis ve TOMA’lar gelirken, grevin ikinci gününde ise polis işçilere ve sendikacılara müdahale ederek 14 kişiyi gözaltına almıştı.