Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, bazı çalışanların fazla mesai ücreti, tatil ücreti, kıdem tazminatı gibi konular nedeniyle patronlara mobbing uyguladığını iddia etti.

Hürriyet’te yer alan habere göre; ATSO 37’nci Restoran, Yiyecek, İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi, Mart ayı çalışma raporunda ilginç bir konuyu gündeme getirdi. Raporu ATSO Başkanı Davut Çetin açıkladı. Türkiye’de kurumlarda ve işyerlerinde çalışana mobbing, yani duygusal taciz konusunun hep konuşulduğunu hatırlatan ATSO Başkanı Çetin, “Ama arkadaşlarımız diyor ki, bazı çalışanlar da patronlar üzerinde mobbing yapıyor. Sayıları az da olsa bazı çalışanlar, fazla mesai ücreti, tatil ücreti, iş akdi feshi konularında biraz kötü niyetle, mevzuatı kullanarak işverene adeta taciz uyguluyor. Yani patrona da mobbing yapılıyor” dedi.

Bu konunun çok ciddi sıkıntı oluşturduğunu savunan Davut Çetin, “İşverene de mobbing başlamış. İş mahkemeleri bu davalarla dolu, küçük konular yüzünden ve bazen haklı olduğu halde iş adamları bu mahkemelerde uğraşıp, zaman kaybediyor. Özellikle geçici çalışmalarda ve hizmet sektöründe bu konuda bu davalardan çok şikayet geliyor. Ne çalışanın ne de işverenin hakkı yenilmemeli. Bu konuda hangi mevzuat maddeleri sorun yaratıyorsa bunları saptayıp inceleyelim” dedi.

Meclis üyelerinden Ramazan Atılgan ise kıdem tazminatı, izin ve mesai ücretleri gibi konulara ilişkin her işverenin işçileriyle sorun yaşadığını kaydetti. Türkiye’de bu tür nedenlerle açılmış 163.000’in üzerinde dava dosyası olduğuna dikkat çeken Atılgan, 61’inci hükümetin bu konuda bir çalışması varken, 62’nci hükümetin hiçbir çalışma yürütmediğini söyledi. Atılgan, “Böyle bir durumda bu ülke nasıl kalkınır? Bunun bir düzene bağlanması, kanuni çalışmalar gerekiyor. Bu konuda sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.

İşçilerin mobing yapabileceği fikrini benimseyen bazı meclis üyeleri de, maruz kaldıklarını iddia ettikleri mobbingin kıdem tazminatı konusunda yoğunlaştığını dile getirdiler. Geçen dönemlerde yapılan kanun tasarı çalışmaları nedeniyle ‘Bizim tazminatımız ne olacak, fona mı devredilecek?’ şeklinde sorular yöneltildiğini anlatan meclis üyeleri, 2-3 yıldır sonuçlandırılamayan bir yasa tasarısı olduğunu, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hantal davrandığını söylediler.