Siyasi iktidarın Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu (TTK) özelleştirmesine ilişkin çabasının ardından Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile yaptığı görüşmeden istenilen sonuç alınamamıştı. Bu gelişmeye madencilerin tepkisi gecikmedi. TTK'nin tasarıdan çıkarılmasını isteyen maden işçileri eylem başlattı.

Gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Üzülmez başta olmak üzere Gelik, Karadon, Amasra, Kandilli işletmelerinde çalışan yüzlerce madenci yer altından çıkmıyor.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sendikanın eylem kararı almadığını, işçilerin kendilerinin örgütlenerek eylem başlattığını söyledi.

'3 BİN İŞÇİ YER ALTINDA EYLEMDE'

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde yer altında ocaktan çıkmama eylemi yapan işçileri ziyaret etti. Mutlu, ocak çıkışında açıklama yapan Mutlu, TTK'ya bağlı müesseselerde 3 bine yakın maden işçisinin yer altında eylem yaptığını söyledi. Bazı ocaklarda gündüz vardiyasında çalışan işçilerin de ocağa inerek yer altındaki eyleme katıldığını ifade eden Mutlu, şöyle dedi:

"Yer altında yaklaşık 3 bine yakın maden işçisinin olduğunu düşünüyoruz. Çünkü gündüz vardiyasına giren işçiler de çıkmama kararı aldı. Her bölgede değil ama diğer bölgelerde arkadaşlarımız maalesef aşağıdalar. Biz arkadaşlarımızın günlerdir süren tartışmaları neticesinde gerginliklerinden kaynaklanan kendi hassasiyetlerinden kaynaklanan iş yerlerinin geleceği kaygısından dolayı yaptıkları bir eylem şeklidir. Onları iş sağlığı ve güvenliği konusunda dikkat etmeleri gerektiğini bölgemize, kurumumuza, ülkemize zarar gelmemesi için onları uyarmaya çalıştık. Arkadaşlarımızın da hassasiyet göstereceğine inanıyoruz. İşçilerimizi gerekli konularda uyardık. Durumları iyi. Kimsenin sağlığında bir şey yok. İnşallah sağlıklı şekilde bu süreç sonuçlanır."

KANDİLLİ'DE GÜNDÜZ VARDİYASI DA EYLEME KATILDI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde, gece vardiyasında çalışan ve yerin 170 metre altındaki ocaktan çıkmayan işçilere, gündüz vardiyasındaki işçiler de yer altına inerek, destek verdi.

EMEP’TEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

EMEK Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, başta Zonguldaklılar olmak üzere tüm sendikaları, işçi ve emekçileri madencilerin mücadelesine destek vermeye çağırdı. Madencilerin özelleştirmeye karşı verdiği mücadelenin, aynı zamanda son yıllarda artan iş cinayetlerine karşı bir mücadele de olduğuna dikkat çeken Türeli, “Sermayenin bir dediğini iki yapmayan hükümet, TTK ve TKİ’yi bağlı madenleri de maden patronlarına peşkeş çekmek istiyor. Özelleştirmeyle patronlar kârına kâr katarken, madencilere ise Soma ve Ermenek’te olduğu hiçbir hak olmaksızın ölümüne çalışma getirmektedir” dedi. Türeli, madencilerin direnişinin yanında olduklarını dile getirdi.

GIDA-İŞ: MADEN İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ!

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası yaptığı yazılı açıklamayla “Tüm işçileri, sendikaları, meslek örgütlerini, emekten yana siyasi partileri ve Türkiye halkını maden işçilerine omuz vermeye çağırıyoruz. Direnişçi maden işçileri yalnız değildir” dedi.

Hükümetin, son 15 senede Cumhuriyet tarihinin en çok özelleştirmesini hayata geçirdiği ifade edilen açıklamada, “Onlarca kamu kuruluşu, yabancı ve yerli sermayenin talanına açıldı. Yine en son TEKEL işçileri, özelleştirmenin çalışma hayatında yarattığı olumsuzlukları en ağır şekliyle yaşadı. Özelleştirme demek, emekçilerin yaratmış olduğu birikimlerin, doğrudan sermayeye aktarılmasıdır. Maden sahalarının özelleştirilmesinin acı örneklerini ise iş cinayetleri ve işçi katliamları ile yaşıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamlarından olan Soma Katliamı, özelleştirmenin faturası olarak çıktı. Yine geçtiğimiz haftalarda Şırnak’ta 8 maden işçisinin iş cinayetinde hayatını kaybetmesi özelleştirmenin bir sonucudur. Özelleştirme; işsizliğin, kayıt dışı çalışmanın, yoksulluğun, sendikasızlığın, taşeronlaştırmanın, ağır ve esnek çalışma koşullarının önünü açmaktır. Kısacası özelleştirme, işçi sınıfı ve emekçiler için ölüm ve kölelik düzenidir” denildi.

Açıklamada şu çağrı yapıldı: “Yerin altında bin maden işçisinin ölüm ve kölelik düzenine karşı vermiş olduğu onurlu mücadele, Türkiye işçi sınıfının mücadelesi ve direnişidir. Tüm işçileri, sendikaları, meslek örgütlerini, emekten yana siyasi partileri ve Türkiye halkını maden işçilerine omuz vermeye çağırıyoruz. Direnişçi maden işçileri yalnız değildir!”

CHP’Lİ VEKİLDEN DESTEK ZİYARETİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğünü ziyaret ederek yer altında eylem yapan işçilere destek verdi. Yasanın parlamentodan geçmemesi için direneceklerini dile getiren Demirtaş, “Buradan Enerji Bakanına tekrar sesleniyorum; Zonguldaklı’yı aç ve işsiz bırakacak davranışlardan, TTK’nin özelleştirilmesinden kaçının.” MHP İl Başkanı Hamdi Ayan da madencilerin eyleminin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, hükümete özelleştirmenin önünü açan maddeyi torba yasa tasarısından çıkarma çağrısı yaptı.

İYİ PARTİ'DEN DESTEK

İYİ Parti’nin 5 milletvekili yarın Zonguldak’a giderek madencilerin eylemine destek verecek.

İYİ Parti yetkilileri, yarın Zonguldak'a Gaziantep Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ; İzmir Milletvekili, Genel Sekreter ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray; Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Isparta Milletvekili Nuri Okutan'ın öncü olarak Zonguldak'a gideceğini belirttiler.

Meral Akşener'in yarın Ankara'da saldırıya uğrayan gazileri ziyareti programı olduğunu belirttiler. Ancak Zonguldak'tan gelecek haberlere göre Akşener'in de madenci eylemine gidebileceği bilgisini verdiler.

HAZİRAN HAREKETİ MADEN GİRİŞİNDE BEKLİYOR

Amasra Birleşik HAZİRAN Hareketi, Amasra'da kendilerini ocaklara kapatan maden işçilerine destek veriyor. Madenin giriş kapısında bekleyişini sürdüren HAZİRAN üyeleri, eylemin sendikanın örgütlediği bir eylem olmadığını, işçilerin kendi insiyatifleriyle gerçekleştirdikleri bir eylem olduğu vurguladı. HAZİRAN üyeleri madencilerle dayanışmayı sürdüreceklerini ifade ederek bekleyişlerini sürdüreceklerini ifade etti.