Bursa’da 2014-2015 eğitim-öğretim yılının açılış töreninde İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, okul müdürlerinin ataması nedeniyle alkışlanarak protesto edildi.

Yeni eğitim yılının başlaması ile Bursa’da 570 bin öğrenci 30 bin öğretmen ders başı yaptı. Eğitim öğretim yılının açılış töreni Yunus Emre İlkokulu’nda gerçekleştirildi.

Törene AKP Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu ve Bedreddin Yıldırım, MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, Yıldırım İlçe Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, ilçe müdürleri, sendikalar ve veliler katıldı. 

Hürriyet'te yer alan habere göre Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya’nın konuşmak için kürsüye çıktığı sırada Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, Eğitim İş ve Aktif Eğitim-Sen Bursa Şubesi üyeleri protokol alanında ayağa kalkarak protestoya başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Sarıkaya’nın istifasını isteyen sendika üyeleri "Müdür soykırımına hayır", ’Tetikçiler istifa’, ’Siyasi kadrolara hayır" diye bağırdılar. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Sarıkaya, konuşmasını kısa keserek yerine oturmak zorunda kaldı. Bunun üzerine prtosetsocular eylemlerini platform önüne geçerek sürdürdüler.

Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, önce müdürlerden özür dilemeden törenin yapılamayacağını ve bundan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tüm etkinliklerini protesto edeceklerini söyledi. Türkoğlu, okul kurumlarının parti kurumlarına dönüştürüldüğünü öne sürerek, müdür ve öğretmen kıyımına son verilmesini istedi.

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Güney Özkılınç, yeni atanan müdürlerin bazı okullarda ders programının bile hazırlayamadığını ve okulların açılamadığını belirterek, görevden almaların devam ettiğini, 282 okul müdürünün görev yerlerine nasıl gidecekleri dahi düşünülmeden dağıtıldığını kaydetti.

Platformun önünde yapılan protestonun ardından okul bahçesinden ayrılan eğitimcilere bir velinin tepki göstermesi üzerine yaşanan arbede polis tarafından engellendi. Sendika üyeleri daha sonra okuldan ayrıldı.

Okul bahçesinde devam eden törenlerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, çocukların gülerek okula koştuğu bir günün zehir edildiğini savundu.

"Burayı eylem alanına çevirenlerin inşallah eğitimci olmadığını düşünüyorum" diyen Kurt, habercilerden protestoyu görmemelerini isteyerek şunları söyledi:

"Eylemle ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, basın mensuplarından protestoya yer vermemelerini isteyerek, "Oradaki karmaşa, alkışlama sizin için çok daha fazla haber değeri taşıyor. Ama şu açılışı ön plana alıp onları haberlerinizde daha az yer verseniz, hatta hiç yer vermezseniz bu memlekete güzel bir hizmet etmiş olursunuz. Bunu özellikle sizlerden istirham ediyorum. Bilinçli medya, bilinçli habercilik adına"