Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan Nestle’de grev kazanımla sona erdi. Grevin 11. gününde varılan anlaşmayla çağrı üzerine çalışan işçilerin 2018 yılına kadar kadroya alınması kararlaştırıldı. 2 yıllık imzalanan sözleşmeyle ücretlere de seyyanen 475 lira zam yapıldı.

Evrensel'den Uğur Ökdemir'in haberine göre; daha önce imzalanan sözleşmenin isteklerini karşılamadığını belirterek Öz Gıda-İş’ten istifa eden ve Tek Gıda-İş'e üye olan işçiler, sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 21 Haziran’da greve çıktı. 900 işçinin katıldığı grev sonrası yapılan görüşmelerde, patron teklifini yükseltse de bu teklifler işçilerin taleplerini karşılamadı. Bugün yapılan görüşmede ise anlaşmaya varıldı.

Fabrika önünde açıklama yapan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Çağrı üzerine çalışma 2017 itibariyle mevsimlik işçiliğe dönüştürülecek ve TİS’in bütün yükümlülüklerinden  yararlanacaktır bu arkadaşlarımız. Sürekli en az 6 ay bu arkadaşlarımız çalıştırılacak. 2018 yılına geldiğimizde ise Nestle’de çağrı üzere çalışma olmayacak ve bu şekilde çalışan arkadaşlarımızın tamamına yakını kadroya alınacaktır” dedi. Türkel, Nestle işçisinin emeğine sahip çıktığını, 'grev nasıl yapılır'ı göstererek kazandığını söyledi.

Anlaşmayı aileleriyle birlikte sevinç ve coşkuyla karşılayan işçiler, bu kazanımın diğer direnişlere örnek olmasını isteyerek “İşçiler birlik olursak bizi hiç kimse yenemez” dedi.

İŞÇİ NE İSTEMİŞTİ PATRON NE VERMİŞTİ?

Sözleşme görüşmelerinde işçiler, çağrı üzerine çalışmanın kaldırılarak tüm işçilerin kadroya alınmasını, zorunlu fazla mesai uygulamalarına son verilmesini istiyordu. Ortalama 7 yıllık çalışan olan ve brüt 1647 TL ücret alan işçiler, 1. yıl için ücretlere seyyanen 555 TL, her kıdem yılı için de 20 TL, 2. yıl içinse enflasyon artı 5 puan zam talep ediyordu. Patron ise 0-5 yıla kadar kıdemi olan işçi için 100 TL zam, her kıdem yılı için artı 8 TL, 6-10 yıla kadar işçilere 175 TL zam, her kıdem yılı için ise artı 16 TL, 11 yıl ve üzeri işçiler için ise 200 TL zam, her kıdem yılı için de artı 16 TL artışta diretiyordu.