Renault’ta başlayan üretimi durdurma eylemi diğer fabrikalara da yayılarak devam ediyor. Dün akşam TOFAŞ’ta başlayan üretimi durdurma eyleminden bir kaç saat sonra Coşkunöz’de de üretim durdu.

İşçilerin direnişi devam ederken iki fabrika yönetimi de dün gece üretime ara verildiğini açıkladı.

İşçiler, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014’te imzalanan toplu iş sözleşmesindeki (TİS) ücret zammını düşük buldukları için eylem başlattı.

İşçiler, Bosh işçilerine yapılan yüksek zammın aynısının kendilerine de uygulanmasını talep ediyor.

5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikasında önceki gün 00.00-08.00 vardiyasında görevli yaklaşık bin 500 işçi fabrikaya girmedi. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler de mesailerinin dolmasına rağmen fabrikadan çıkmadı.

Kapının girişinde ve çıkışındaki işçilerin eylemi geceden beri sürüyor.

TOFAŞ’TA DA ÜRETİM DURDU

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Renault fabrikasındaki eylem devam ederken, Yalova yolundaki TOFAŞ fabrikası işçileri de dün akşam 16.30’daki vardiyada işbaşı yapmayınca bu fabrikada da üretim durdu.

İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi devam ederken, TOFAŞ fabrikası İnsan Kaynakları, işçilere cep telefonundan mesaj gönderilerek, üretime ara verildiği duyuruldu.

Gönderilen mesajda, “Değerli çalışma arkadaşlarımız şirket yönetiminin kararıyla bugün saat 21.30’dan itibaren üretime ara verilmiştir. 16 Mayıs Cumartesi yapılması planlanmış olan fazla mesai çalışması da yapılmayacaktır. Bunun dışında çalışması gerekli görülen personellerimiz yöneticileri tarafından bilgilendirilecektir” denildi.

Renault’tan da yapılan açıklamada, fabrikada üretime 18 Mayıs’a kadar ara verildiği duyuruldu.

Türk Metal’in Renault’taki işçilerden de sorumlu olan Merkez Nilüfer İlçe Başkanı Ruhi Biçen, yaşanan bu olaylardan sonra fabrikada çalışan 2 bin 500 üyelerinin istifa ettiğini söyledi.

“İşci arkadaşlarımızın bir bölümü bantların bulunduğu bölümdeki toplantı salonunda bekliyorlar. Bunların sayısı 500’den fazla. Diğerlerinin bir kısmı fabria içerisindeki bahçede diğerleri ise kapı önünde bekliyorlar. Fabrika pazartesi gününe kadar üretime ara verdi. Görüşmeler devam ediyor.”

TÜRK METAL SENDİKASI’NDAN AÇIKLAMA

Türk Metal Sendikası ise dün yaptığı açıklamada, 14 Aralık 2014’te Renault’daki 5600 işçi dahil 110 bin işçi için imzalanan üç yıllık sözleşmeden herkesin memnun olduğunu ifade etti.

Açıklamada, yasal nedenlerle TİS dışında kalan Bosch işyerinde, 38 aydır hiçbir ücret artışı ve sosyal haktan yararlanamayan Bosch işçilerine, yüksek artışlar sağlandığı belirtildi.

Renault işyerindeki işçilere taleplerine rağmen aynı zammın yapılamayacağının açıklanmasının üzerine Renault işçilerinin bir kısmı sendikadan istifa ettiği ve dün geceki direnişin başladığı belirtildi.

TALEPLER

Metal İşçileri Birliği taleplerini 4 madde halinde sıralamıştı.

* Ücretlere iyileştirme,

* İşçinin seçtiği temsilcilerin tanınması,

* İşten atma olmayacak garantisi,

* Türk Metal’in fabrikalardan çekilmesi.

Kaynak: İMC