Metal işçileri greve hazırlanıyor. Metal sektöründe 22 yıl sonra ilk grev pankartı 22 Mart'ta asılacak. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri, grevi "metal işçilerinin TİS düzenine karşı başkaldırısı" olarak değerlediriyor.

İSTANBUL- Metal işçileri, yıllardır MESS ile Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın işbirliği ile yapılan TİS'lere bu yıl boyun eğmedi. DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 15 bin işçi, patronların esnek çalışma ve düşük ücret dayatmalarına karşı greve gidecek. İlk grev pankartı Eskişehir'deki Süsler fabrikasında asılacak. Birleşik Metal-İş Sendikası'nın TİS görüşmelerini yürüten Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, grev hazırlıkları ve sürece ilişkin ETHA muhabirine bilgi verdi.

İŞÇİLER HER SÜRECE DAHİL OLDU

Grev kararı aldıkları iş yerlerinde komiteler aracılığıyla hazırlıklarını yürüttüklerini ifade eden Göktaş, ilk grevin Eskişehir'de kurulu bulunan İtalyan Kendy Grubu'na ait Süsler'de 22 Mart'ta başlayacağını belirtti.

Göktaş, grev sürecinde karşılaşılacak olası sıkıntılar ya da yapılması gerekenler konusunda işçilere eğitim verildiğini belirtti.

TİS tekliflerinin hazırlanmasından grev kararına kadar bütün süreci işçilerle birlikte tartışlarını ve birlikte ördüklerini söyleyen Göktaş, 12 Eylül Anayasasının ardından, işveren sendikası MESS ile Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın metal işçilerini baskılandıran bir işbirliği içine girdiğine işaret etti.

'GREV TİS DÜZENİNE BAŞKALDIRIDIR'

Grevin metal işçilerinin baskılandırılmasına karşı bir başkaldırı olduğunu söyleyen Göktaş, MESS'in taşeron örgütü olarak tanımladığı Türk Metal Sendikası'nın, önceki yıllarda TİS'leri bayram arifesinde imzaladığına dikkat çekti. Selçuk Göktaş, metal işçilerinin tepki göreceğinin bilinmesi nedeniyle bunun özellikle bayram tatiline denk getirildiğini kaydetti.

Göktaş şöyle devam etti: "Bir gece yarısı imzalanan TİS'lerin ardından o bayram tatili sürecini işçileri baskılandırmaya, sakinleştirmeye yönelik bir süreç olarak değerlendiriyorlar. Bu sözleşmeler sadece bu bayram değil, önceki dönemlerde de bayramda imzalandı."

Metal işçileri üzerinde 1980'den bu yana yoğun baskı olduğunun altını çizen Selçuk Göktaş, 1998 yılında, 40 bin metal işçisinin TİS'lere tepki göstererek Türk Metal Sendikası'ndan istifa ettiğini hatırlattı.

Selçuk Göktaş, dönemin MESS Başkanı Erdoğan Karakoyun'un yaşanan istifalar karşısında Bursa'da yaptığı açıklamayla işçilere "Yuvanıza dönün" çağrısında bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: "Seslenmesi gereken kesim işveren olması gerekirken işveren sendikası metal işçisine seslenişte bulunuyor. 'İstifa etmeyin, sendikanıza geri dönün' diyor. Bu açık işbirliği çok net görünmektedir. O zaman Reno'da, Bosh'da, BMC'de, Tofaş'da istifa eden işçiler işten atılmıştır. Bu işten atmalarla süreç baskılandırılmak istenmiştir."

Göktaş, bugün ise TİS'lere tepki gösteren metal işçilerinin özellikle Türk Metal üyelerinin işten atılmalarla karşılaştıklarını belirtti.

Arçelik'te TİS'leri eleştiren işçilerin işten atıldığını hatırlatan Göktaş, Reno ve Tofaş'ta ise idareciler kanalıyla işçilere "Toplu sözleşmeye tepki göstermeyeceksiniz" denildiğini aktardı. TİS'lerin Türk Metal tarafından imzalandığında, Türk Metal'in fabrikalara, temsilcilere durumu açıklayamaz duruma geldiğini ve onların yerine işverenin açıklama yaptığını söyledi.

'TÜRK METAL'İN KİRLİ YÜZÜ'

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Göktaş, bu durumun açıkça işbirliği olduğunun altını çizdi ve "Bu Türk Metal'in kirli yüzü" diye ekledi.

Göktaş, "Türk Metal Sendikası'nın, sendikacılık ya da sendikal sınıfa hizmet etme noktasında bir çaba içerisinde olmayacağı çok nettir. Çünkü üyesini zaten işverenlerden yapmaktadır" dedi.

'METAL İŞÇİLERİ ZİNCİRLERİNİ KIRACAK'

İçinde bulunulan mücadele sürecinin sadece Birleşik Meta-İş üyeleri için geçerli olmadığını ifade eden Göktaş, bunun tüm metal işçilerini kapsadığını ve bu kavganın metal işçilerinin zincirlerini kıracağı bir mücadele olduğunu kaydetti.

"Bu ülkede, özellikle sermaye ve onun temsilcisi konumundaki taşeron sendika tarafından sınıfa vurulan bu zincir kırılmak, parçalanmak zorundadır" diyerek mücadelenin önemine dikkat çeken Göktaş, tüm sınıf dostlarının bu mücadeleye katkı sunması gerektiğini belirtti.

9 FABRİKADA GREV VAR

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın, MESS ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesinde, talepleri kabul edilmemesi nedeniyle aldığı grev kararı, 22 Mart'ta hayata geçiyor.

İlk grev, 22 Mart'ta Eskişehir'deki Süsler fabrikasında başlayacak.

Ardından, Kocaeli Standard Depo'da 24 Mart'ta,

Gebze Kroman Çelik'te 28 Mart'ta,

Kocaeli Bekaert'ta 30 Mart'ta,

Gebze Bosal'da 1 Nisan'da,

Mersin Çimsataş'ta 4 Nisan'da,

İstanbul Dudullu ve Kartal'da bulunan ABB Elektrik'te 6 Nisan'da,

Gebze Arfesan’da 8 Nisan’da,  

İstanbul RSA’da 11 Nisan’da grevler başlayacak.

ETHA