Mersin Serbest Bölgede faaliyet gösteren Raysi ve Trent Tekstil işçilerinin “Asgari ücrete yapılan zamların kendi ücretlerine yansıtılması” talebiyle başlattıkları eylem kazanımla sonuçlandı.

Patrona taleplerini önemli oranda kabul ettiren işçiler, iş başı yaptı.

Raysi ve Trent firmalarında çalışan 300 kadar işçi geçtiğimiz pazartesi günü, ücretlerinin asgari ücrete yapılan zam oranı kadar artırılmasını istemiş, patronun bu isteği kabul etmememsi üzerine iş bırakmışlardı.

Halil İmrek’in Evrensel’de yer alan haberine görePatron, işçilerin eylemine “işten atmakla” karşılık vermek istese de işçiler, işyerine noteri getirerek yaşanan hukuksuzluğu belgelemiş ve gün boyu eylemlerini sürdürmüşlerdi.

İşçiler, 1300 lira olan asgari ücret ile birlikte 1560 lira net ücret almaları gerektiğini patrona iletmişlerdi.

Patron işçilere eski ücreti vermeye devam etmek istemişti. Ücreti asgari ücretin altında kalanlara ise fazla mesaileri normal ücretmiş gibi göstererek kağıt üzerinde işçilere asgari ücret verme yolunu tutmak istemişti.

İşçiler, asgari ücrete yapılan zammın uygulanmasını ve kaldıkları mesailerin de bordroya yansıtılması konusunda ısrarcı olmuştu.

ÜCRETLERİ 1475 TL OLDU

Eylemin kararlılıkla sürmesi üzerine patron işçilerin belirlediği temsilcilerle görüşmeyi kabul etmişti. İlk görüşmede patron ücretlerin 1400 TL olmasını önermiş, işçiler kabul etmemişti.

Patronun ikinci önerisi ise “Ücretiniz 1475 TL olsun. Ama bu 75 TL zammı ise Nisan ayından itibaren vermeye başlayayım” oldu. Patron ertesi gün ücretlerinin Şubat ayından itibaren 1475 lira olması önerisini getirdi. İşçiler yaptıkları değerlendirmede bu teklifin kabul edilip iş başı yapılamasına karar verdi. Zamlı ücretlerini 20 Şubatta alacaklarını dile getiren işçiler, zammın verilmemesi halinde tepki gösterecekleri uyarısında bulundular.