KESK Ankara Şubeler Platformu meclis komisyonunda görüşülecek olan 4688 sayılı yasadaki değişiklikleri protesto etmek için meclise yürümek isteyince polisin müdahalesi ile karşılaştı.

Kızılay YKM önünde toplanan Kamu emekçileri Sendikaları Konfederasyonu yöneticileri ve üyeleri meclise yürümek isteyince polis barikatı ile karşılaştı. Polisle uzun süre yürütülen pazarlıklardan sonuç çıkmayınca KESK üyeleri yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşe geçen gruba biber gazı ile müdahale edince birçok KESK üyesi ve bazı gazeteciler gazdan etkilendi.

Başbakanlık imzasıyla hazırlanan 4688 sayılı yasadaki değişiklikler 20 Ocak’ta TBMM’ne gönderilmişti. Bugün meclis komisyonunda görüşülen yasayı protesto etmek isteyen KESK üyeleri görüşmeyle aynı saatlerde meclis önünde basın açıklaması düzenlemek için bir yürüyüş düzenlemek istedi. Yürüyüşe geçmek isteyen grubun önü çevik kuvvet ekipleri tarafında kesilince KESK Başkanı Lami Özgen ve KESK genel sekreteri İsmail Hakkı Tombul polis amirleriyle görüştü. Görüşmeden sonuç alınamayınca YKM önünde oturma eylemine geçen üye ve yöneticiler “Direne Direne Kazanacağız”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Barikat Kalksın Yürüyüş Başlasın” sloganları attı. Bu arada eyleme CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de destek verdi.

Polisle yapılan görüşmeler sonuç vermeyince yürüyüş yapma ve basın açıklama düzenleme hakkının demokratik bir hak olduğunu ve engellenemeyeceğini söyleyen KESK’liler yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşe biber gazı ile müdahale etti ancak tekrar toplanan grup YKM önünde sloganlar atmaya devam etti. Açıklama bir süre sonra polis barikatı önünde gerçekleştirildi.



KAMU EMEKÇİLERİ ALDATILMIŞTIR

Açıklama KESK genel sekreteri İsmail Hakkı Tombul tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada bunca zamandır hak ve özgürlükleri genişleten bir yasa bekleyen 2 milyon kamu emekçisinin bir kez daha aldatıldığı belirtilerek Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak TBMM başkanlığına gönderilen 4688 sayılı yasa tasarısının bu aldatmanın açık belgesi olduğu vurgulandı.

Tasarı ile toplu görüşmeden bile daha geride bir düzenleme getirilmek istendiğini belirten Tombul, hizmet kolu toplu sözleşmelerine yer verilmeyen tasarı ile sendikaların taleplerinin yok sayıldığını, bunun sendikaların var oluş nedenlerini ortadan kaldırmak demek olduğunu söyledi.

Tombul, hak ve özgürlükleri yok sayan yasa tasarısına karşı şu talepleri sıraladı;

-Grev hakkımızın yasal teminat altına alındığı özgür bir toplu sözleşme düzeni talep ediyoruz.

-Örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır.

-Her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesi sağlanmalıdır.

-Belediyelerle yıllardır yapılan toplu sözleşmeler devam etmeli, bu konuda herhangi bir sınırlama getirilmemelidir.

-Tüm çalışanlara insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalı ve tüm çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Açıklamanın sonunda “KESK’in bu yasa tasarısına karşı, mücadelesinde yarattığı değerlere yakışır bir direnç ve kararlılık göstereceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır” denildi.

Mehmet Bilber / DEMOKRAT HABER / ANKARA