Hükümet, sabah saatlerinde 2012 için yüzde 3+3 olan zam teklifini yüzde 3.5+3.5'e yükseltti. Ancak 2013 için bir değişiklik yapılmadı.

 

Görüşmelere verilen aranın ardından 2013 için de daha önce yüzde 2+3 olarak belirlenen zam teklifi yüzde 3+3'e revize edildi.  

 

Bu rakamları kabul etmeyen Memur-Sen ise daha önce yüzde 8+8 olarak belirlediği zam rakamını yüzde 7.5+7.5'e indirdi.

 

Sendika, 2013 için ise yüzde 6.5+6.75'e çekti.

 

MEMUR-SEN

İlk teklifin ardından değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldi. Bu teklif yine tek kalemde 3,5 3,5. Cılız bir teklif. Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0,5 0,5, 2013 yılına yönelik bir teklif yok" diye konuşmuştu.

 

Hükümet'in ek ödeme, taban aylığı, 4-C'liye seyyanen zam, toplu sözleşme ikramiyesi gibi konularda bir teklif yapmadığını anlatan Gündoğdu, öğretmen ve öğretim üyelerine yapılmasını istedikleri ek ödemeye ilişkin bir öneri de sunulmadığını söylemişti.

 

Gündoğdu, şunları kaydetmişti:

"Ya adım atmayacaklar, erkenden uzlaşmazlıkla sonuçlanacak ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yolları gözükecek veya yarın sabah 8'e kadar mücadele devam edecek. Biz umudumuzu korumak istiyoruz. Kamu İşveren Heyeti'nin de 4 milyon memurun, aileleriyle birlikte 15 milyon insanımızın beklentilerini dikkate alan, geçim standardını dikkate alan rakamlarla gelmesini bekliyoruz."

 

TÜRKİYE KAMU-SEN

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, şunları söylemişti:

"Cuma gününden bu yana tekliflerin anlaşılmaz bir şekilde geriye doğru gittiğini gördük. Halbuki toplu sözleşme müzakereleri ilerleyerek devam eden müzakerelerdir. Aradan geçen iki günde bu geriye gidişin sebebi nedir? Bir müzakere metodu olarak mı acaba yarı yarıya azaltılmıştır bu sıcak bakılan teklifler? En önemli problem yüzdelik artışlardır. 2012 yılı itibarıyla yüzde 3,5 - 3,5 teklifi gelmiştir. 3'ün 3,5'e çıkmasını bekliyor muyduk? Daha fazlasını bekliyorduk. Buçuklu bir toplu sözleşme dönemi yaşıyoruz. 3,5 3,5'un kamu çalışanlarına, ortalama memur maaşlarına getireceği zam 50 liradır. Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir."

 

KESK

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise yol ücretleri, yemek, emeklilerin durumu, aile yardımı konularında yeni bir teklif getirilmediğini belirterek, "Sadece yüzdelik artış oranında buçuklu bir artışı öngörülmüştür. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bu kamu çalışanlarını hiçleştiren, onların hakkını gasp eden, emeğini yok sayan bir yaklaşımdır. Hükümetin bu yaklaşımdan vazgeçmesi lazım" dedi.

 

Özgen, kamu çalışanları adına heyet başkanı olan Memur-Sen Konfederasyonu'nun yaklaşımına ilişkin ise "Hükümetin yüzde 3.5'lik zam artışı yaklaşımına '4.5 olsun da görüşmeleri sürdürelim' tutum ve yaklaşımını biz kabul etmiyoruz" dedi.

 

Özgen, şöyle devam etti: "Hükümetin tutumu ortada, bize yaklaşımı negatif ve sıkıntılı. Gücümüzü birleştirmek suretiyle 23 Mayıs'ta bütünlüklü greve gitmek suretiyle ancak bu hükümete karşı, bize öngördüğü sadaka zammına karşı tutumumuzu ortaya koyabiliriz" diye konuştu.