Mas-Daf işçilerinin Düzce'den Ankara'ya başlattığı yürüyüş 11. gününde sona erdi.

ANKARA- Sendikalı oldukları için işten atılan ve Düzce’den Ankara’ya yürüyüş başlatan Mas-Daf işçilerinin yürüyüşü sona erdi. İşçiler ILO ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptı.

Mas-Daf işçileri Düzce’den başlattıkları yürüyüşü sonlandırdı. Dün akşam Ankara’ya ulaşan işçilerin bugün ki ilk durakları Uluslararası Çalışma Örgütüydü. ‘Direne direne kazanacağız’ sloganları ile ILO önüne yürüyen işçiler basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan DİSK/Birleşik Metal- İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Mas-Daf işçilerinin tüm işçi sınıfı için yürüdüğünü kaydetti.

‘Türkiye’de güçsüz bir adalet adaletsiz bir güç var” diyen Serdaroğlu, hala 12 Eylül hukukunun işletildiğini kaydetti. “Bu ülkede 30 yıldır devlet destekli gizli faşizm uygulanıyor” diye konuşan Serdaroğlu, 1980 yılından bugüne işçiler için hiçbir şeyin değişmediğini, kölelik koşullarının sürdüğünü kaydetti. Simter işçilerinin uzun soluklu direnişini hatırlatan Serdaroğlu, Mas-Daf işçilerinin de aynı süreçten geçtiğine dikkat çekti.

“Hani aynı dağın yeliydik. Bu hangi dağın yeli ki bizi tahakküm altına almak istiyor?” diye soran Adnan Serdaroğlu, Mas- Daf işçilerinin sadece sendikalı olarak çalışmak, insan gibi yaşamak istediğini kaydetti. Birleşik Metal- İş Genel Başkanı Serdaroğlu, “Keser döner sap döner gün gelir hesap döner” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Serdaroğlu’nun ardından DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Küçükosmanoğlu da bir konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK yöneticisi Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Sekreteri Talat Çelik ve direnişçi Mas-Daf işçilerinin bulunduğu bir heyet ILO Türkiye Sorumlusu Ümit Efendioğlu ile görüştü.

ILO: TÜRKİYE KARA LİSTEDE

Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Sekreteri Talat Çelik, Efendioğlu’nun Türkiye’deki sendikal hak ihlalleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ve Mas-Daf işçilerinin direnişini de takip ettiklerini söylediklerini aktardı.

Hazırladıkları dosyayı ilettiklerini söyleyen Çelik, Efendioğlu’nun gerekli yerlerle görüşme sözü verdiğini kaydetti. Çelik, Efendioğlu’nun, Türkiye’nin sendikal haklar konusunda kara listeye alınmış olduğunu söylediğine dikkat çekti.

BAKANLIKTAN MAS-DAF İŞÇİLERİNE ‘ÇÖZÜM’ SÖZÜ

Mas-Daf işçileri ILO önünde öğle yemeği yedikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na geldi.
ILO ile görüşen heyet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Bakan Çelik ile görüşmek istediklerini ancak Bakan’ın kendilerini telefonla arayarak, işi olduğu için görüşmeye katılamayacağını, kendilerini Müsteşar Yardımcısı Sıddık Topaloğlu’na yönlendirdiğini açıkladı.

Görüşmenin olumlu olduğunu söyleyen Serdaroğlu, Mas-Daf başta olmak üzere tüm işyerlerinde yaşanan sorunlara dair bilgi verdiklerini aktardı. Örgütlenme sorunlarına değindiklerini söyleyen Serdaroğlu, Müsteşar Yardımcısı Topaloğlu’nun, özellikle Kasım ayı içerisinde yapılacak sendikal yasalar, barajların ve noterin kaldırılması ve toplu sözleşme prosedürü ile ilgili kolaylıklar sağlanması açısından düzenlemelerin hızlı bir şekilde ele alacaklarını söylediğini aktardı.

Topaloğlu’nun özellikle Mas-Daf gibi iş yerlerinde yaşanan sorunlar konusunda da bir çalışma içerisinde olacaklarını söylediğini aktaran Serdaroğlu, “Pazartesi günü biz iş teftiş kuruluna müracat edeceğiz. Mas-Daf da yaşanan sorunları talepler şeklinde kendilerine ileteceğiz. Ve onlar Düzce’de ki iş yerine müfettiş gönderecek. Müfettiş incelemelerini yaparak, oradaki ihlaller konusunda rapor hazırlayacak. Müsteşar yardımcısı Mas-Daf da yaşanan sorunun çözümü içinde katkılarını sunacaklarını söyledi“ dedi.

Serdaroğlu şunları söyledi: “Bizim için esas olan münferit işyerlerindeki sorunların çözümü değil. Çünkü, Mas-Daf da sorun çözülür ama yarın başka bir işyerinde bu sorunlar yaşanır. Bizim için önemli olan genel olarak işçilerin örgütlenme özgürlüğünü sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması. İşverenlerin bu anti- demokratik yasalardan hatta bu yasaları dahi çiğneyerek yaptığı uygulamaları bertaraf edecek bir düzenleme yapılması. Talebimiz budur ve gerçekleşmesi için de sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

ETHA