ANKARA- Dev Sağlık-İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taşeron sağlık işçilerinin sendika hakkını yok sayarak hazırladığı istatistiklere karşı açtığı davayı kazandı. Karar, taşeron işçilerin sendika hakkının tanınması anlamına geliyor.

Ankara 12. İş Mahkemesi, bugün görülen duruşmada karara vardı. Mahkeme, Çalışma Bakanlığı'nın yayınladığı istatistikte 1234 olarak belirtilen Dev Sağlık-İş'in üye sayısının, 7 bin 899 olduğuna karar verdi. Mahkeme, ayrıca sendikanın sağlık iş kolunda yüzde 2.81'lik örgütlenme oranına sahip olduğuna hükmetti.

Böylece, DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş toplu iş sözleşmesi yetkisi kazanırken, farklı iş kollarında gösterilen taşeron işçilerin sağlık işçisi olduğu tescillenmiş oldu.

Sağlık alanındaki taşeron şirketler, SGK'ya yaptıkları bildirimlerde, işçileri farklı işkollarında göstermişti. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı da bu bildirimleri baz alarak 26 Ocak 2013 tarihinde açıkladığı sendika istatistiklerinde, üye sayısı 7 bin 899 olan DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş'in 1234 üyesi olduğunu iddia etmişti. İstatistiklere göre, Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş'in örgütlenme oranı yüzde 1.87, Dev Sağlık-İş'in örgütlenme oranı ise yüzde 0.44 olarak belirtilmişti.

ŞİMDİ SIRA ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NDA

Dev Sağlık-İş Yönetim Kurulu, karara ilişkin yaptığı açıklamada, "Taşeron işçinin sendika hakkını mahkeme kararıyla bir kez daha tescil ettirdik. Mahkeme kararına göre sendikamız sağlık iş kolunda toplu sözleşme yapmak için yetkili sendika haline geldi. Şimdi sıra kararın gereğini yerine getirmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda" dedi.

"Sayıları bir milyonu aşan taşeron işçilerin sendikal hakkının fiilen kullanılmasını engelleyen yasa karşısında mahkeme taşeron işçinin sendika hakkını tanıyan bir karar verdi" diyen Dev Sağlık-İş, bu kararın iki anlama geldiğini belirtti:

"Hastanelerde taşeron şirketler aracılığıyla çalışan işçiler sağlık işçisidir ve sendikamızın üyesidir. Dev Sağlık-İş, işkolu barajını aşarak iş yerlerinde toplu sözleşme yapabilmek için yetkili sendika haline gelmiştir."

Sendika, kararın hayata geçmesi için her türlü hukuksal ve fiili mücadeleyi sürdüreceğini bildirdi. (yurtgazetesi)