Dev Sağlık-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Ocak 2013 açıkladığı sendika istatistiklerine karşı açılan itiraz davasını kazanmış, Bakanlık tarafından yok sayılan üyeliklerin mahkeme kararı ile bir kez daha onaylanmıştı. Fakat Bakanlık bu gün açıkladığı Temmuz ayı istatistikleri ile Dev Sağlık-İş üyelerini ve sağlık işçisi kimliklerini görmezden gelmeye devam etti.

Geçtiğimiz günlerde Ankara 12. İş mahkemesi hâkimliği tarafından verilen karar uyarınca Dev Sağlık İş’in üye sayısı 7899 olduğu ve işkolunda yüzde 2,81’lik bir örgütlenme oranına sahip olduğuna hükmetmişti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu gün yayınladığı Temmuz ayı sendika üye istatistiğinde sağlık alanında çalışan ve Dev Sağlık İş üyesi 8 bin işçinin sendika hakkını gasp etti. Dev Sağlık-İş sendikası da, bakanlığın sağlık işçisinin sendika üyeliğini yok sayan bu tutumunu hastanelerde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

İstanbul da Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesinde öğlen saatlerinde gerçekleştirilen basın açıklamalarıyla bakanlığın mahkeme kararının uygulanmasını ve sendika üyeliklerinin tanınmasını istedi.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları üyelik haklarının gasp edilmesini yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. 12.30 da başlayana basın açıklaması slogan ve alkışlarla başladı. Dev Sağlık-İş Merkez Yönetim Kurulu üyesi Zeynep ÇELİK yaptığı konuşmada, Çalışma Bakanlığı ve AKP iktidarının yaptığı bu hukuksuzluğa karşı her türlü hukuki ve fiili mücadelenin devam edeceğini söyledi. Ayrıca Çalışma Bakanlığının her fırsatta taşerona müjde diye laflar ettiğini, Başbakan’ın 2010 referandumunda her işçi 2 sendikaya üye olabilecek dediğini hatırlatarak bu yalanlardan hesap sorulacağını belirtti.

Zeynep ÇELİK’ in yaptığı açıklamanın ardından hastane temsilcisi Çiğdem TAŞPINAR basın açıklamasını okudu. Yapılan basın açıklamasında mahkeme kararlarına, muvazaa kararlarına rağmen bakanlığın adım atmadığını, üyelik haklarının engellendiğini, sağlık işçisi değil; taşeron firmaların SGK bildirimlerine göre turizm, inşaat nakliye işkollarında gösterilmesinin sendika hakkının gasp edilmesi olduğu ifade edildi. Ayrıca mahkeme kararları ile kesinleşmiş olan TİS yapma yetkisi yok sayıldığı belirtilerek örgütlü mücadeleye sendikal haklarımızı elde edene kadar devam edeceği söylendi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde öğlen saatinde havuz başında yapılan basın açıklamasında sendikal üyeliklerinin tanınmasını istedi. Basın açıklaması öncesi söz alan Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya, bakanlığın yasa tanımaz tavrının sağlık işçisinin mücadelesi karşısında yok hükmünde olduğunu söyledi. Sendika hakkının anayasal bir hak olduğunu hatırlatan Kaya, mücadelemiz daha yeni başlıyor diyerek bakanlığın mahkeme kararını uygulayıncaya kadar fiili ve meşru haklarını kullanmaya devam edeceğini belirtti.

Gürsel Kaya’nın ardında basın açıklamasını hastane temsilcisi Güzide Atacan okudu. Okunan basın açıklamasında ‘Mahkeme kararı son derece açık olmasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından bugün yayımlanan sendikal istatistiklerde üyeliklerimiz yine sayılmadı. Taşeron sorununu çözmek istediğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na soruyoruz taşeron işçisinin yasal hakları ve iradesini tanımayarak mı sorunları çözeceksiniz?’ diyerek bakanlığın bu sorunun çözülmesi konusunda samimi olmadığını dile getirdi. Ancak bakanlığın taşeron işçinin sendika hakkını görmezden gelmesine karşı ‘Bilinmelidir ki taşerona ve taşeron düzenine sahip çıkanlara karşı hukuksal ve fiili mücadelemiz sürecektir.’ diyerek mahkeme kararları uygulanana kadar, sendika üyelikleri tanınana kadar mücadele edeceklerini söyledi.