TBMM Genel Kurulu’ndaki İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı görüşmelerinde CHP’nin madenlere yaşam odası kurulması yönündeki önergesi kabul edildi.

Tasarıya eklenen fıkrayla, maden işyerlerinin hangilerinde yaşam odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. İlk uygulamanın hangi madenlerde olacağı ise merak konusu.

Soma’daki maden faciasında 301 madencinin, Ermenek’teki maden faciasında da 18 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından kamuoyunda sıkça tartışılan ve hayat kurtaran yaşam odalarının kurulması artık zorunlu. İş Güvenliği Yasa Tasarısı’nın TBMM Genel Kurul’daki görüşmelerinde CHP’nin madenlere yaşam odası kurulması yönündeki önergesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nın 7 maddesi kabul edildi, 2 maddesi metinden çıkarıldı.

Tasarının önceki günkü görüşmelerinde CHP’li milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Özgür Özel, Süleyman Çelebi ve Aytun Çıray, maden ocaklarında yaşam odalarının kurulması yönünde önerge verdi. Genel Kurul’da kabul edilen önerge ile tasarıya eklenen fıkrayla, maden işyerlerinin hangilerinde yaşam odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Teknik özellikler, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak belirlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, düzenlemeyle ilgili “Bütün grupların katkılarıyla sığınma odalarıyla ilgili düzenlemeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Uzlaşma ortamı gayet güzel” dedi.

Tasarıyla eklenen fıkrayla maden ocaklarına yaşam odaları kurulması zorunlu ancak hangi madende ne şekilde yaşam odasının kurulacağının yönetmelikle belirlenecek olması “Yaşam odaları kömür madenlerini de kapsayacak mı yalnızca metal madenlerinde mi olacak” sorularını da beraberinde getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Madenlere yaşam odası kurulması zorunluluğunun tasarıya eklenmesinin bizzat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun arzusu” olduğunu dile getirdi. Kömür madenlerinde yaşam odalarının dünyada örneğine çok az rastlandığını belirten Atıcı, kömür madenlerinde yanma olaylarının çok sık meydana gelmesinden oralardaki yaşam odalarının işçiler için hayat kurtaran durumda olamayabileceğinden söz etti.

Ancak önergeyle yaşam odalarının zorunluluğunun yasaya girdiğine dikkat çeken Atıcı, “Bu büyük bir başarıdır. Bu bir devrimdir” dedi. Atıcı, yaşam odalarıyla ilgili önergenin uluslararası anlaşmalar dünyada neyi gerektiriyorsa Türkiye’de de onun yapılmasını öngördüğüne vurgu yaptı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de kömür madenlerinin devamlı değişen ve hızlı ilerleyen bir yapısının olmasından bazen açılan yaşam odalarının kapatılması gerektiğini belirterek, bunun nedeninin yaşam odasının madenin bir yerine sabit, kalıcı yapıldığından kaynaklandığını dile getirdi.

Dünyadaki örneklerine bakıldığında konteynır tipi yaşam odalarının olduğunu, maske değişim istasyonlarının olduğunu ve kaçış odalarının olduğunu vurgulayan Özel, madenlerin ayakları üzerine değil anayolları üzerine yaşam odaları yapıldığında bu durumun can kurtarıcı olacağına dikkat çekti. Soma’daki faciada işçilerin kurtarılması için sadece 6 saate ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Özel, AKP’nin bir yıldır yaşam odalarıyla ilgili gelebilecek düzenlemelere itiraz ettiğini bunun da nedeninin “maden lobilerinin” olduğunu kaydetti.

Maden lobilerinin işin maliyeti nedeniyle karşı çıktığını belirten Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki ve sorumluluk verildiğini, hangi madende hangi tür düzenlemelerin yapılacağını ya da neden yapılmadığını bakanlığın açıklamak zorunda olduğuna vurgu yaptı. Çalışmalar tatmin edici olmadığında denetim yolunun da açık olduğunu belirten Özel, “Biz buna yetmez ama evet dedik. Biz, CHP olarak yaşam odalarının zorunlu olmasını savunuyoruz. Bu anlamda 7 Haziran sonrası da bu maddenin uygulayıcısı olacağız” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: HANGİ MADENLERDE KURULACAĞINA BAKANLIK KARAR VERECEK

CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel TBMM’de görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı’na eklenen sığınma odaları düzenlemesine “yetmez ama evet” sözleriyle değerlendirdi. Özel, Hangi maden işyerlerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine ilişkin ayrıntıların Bakanlıkça 1 yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceğine dikkat çekti.  (ZETE)