301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamının ardından en çok tartışılan konulardan biri olan ‘yaşam odaları’ zorunlu hale geliyor.

Hükümet kanun tasarısıMeclis Başkanlığı’na sundu. Türkiye 19 yıl sonra Uluslarası Çalışma Örgütü'nün ilgili sözleşmesini onaylamış olacak.

Madenlerde olası bir kaza ve felaket durmunda yeraltında işçilerin kurtarma ekipleri ulaşana kadar sığınabildiği, içinde yaşamsal ihtiyaçlar için her türlü imkanın bulunduğu korunaklı alanlardan oluşan 'yaşam odası' nın bulundurulması zorunlu hale geliyor.

Ömer Bulut'un Al Jazeera'de yer alan haberine göre, hükümet konuyla ilgili düzenlemeler içeren Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun 1995 tarihli ve 176 sayılı ‘Maden işyerlerinde güvenlik ve sağlık’ sözleşmesinin onaylanması için kanun tasarısı verdi.

Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun tasarısı ile maden işçilerinin sağlık ve güvenliği konusunda bir dizi düzenleme uluslararası standarda kavuşmuş olacak. Soma maden kazası sonrası çok tartışılan yerin metrelerce altındaki kazalarda günlerce barınma ve hava alma imkanı sağlayan ‘yaşam odaları’ bu sözleşmesinin onaylanmasıyla zorunlu hale geliyor.

Sözleşmeye göre ayrıca madenlerde güvenlik ve sağlık tedbirlerini izlemek ve düzenlemek için yasal olarak yetkilendirilmiş bir birim kurulacak. Bu birim aracılığıyla madenler etkin bir şekilde denetlenecek.

Olası kaza durumunda Madenden kurtarma, ilk yardım ve uygun medikal malzemelerin bulundurulması zorunlu hale gelecek.

Ayrıca madenlerde her an, madencilerin yerini tespit edecek bir sistemin kurulması zorunlu hale gelecek.

Kanun tasarısı Meclis’ten geçtiğinde, 1932’den beri Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun üyesi olan Türkiye ‘Maden İşyerleri Güvenlik sözleşmesini’ 19 yıl sonra onaylamış olacak.