Zonguldak’ta dört aydır ücretlerini alamadıkları için açlık grevine başlayan maden işçilerinin eylemi 11’inci gününde sona erdi.

İşçiler günlerdir valilik ve emniyet müdürlüğünce ikna edilmeye çalışılıyordu.

Ancak hükümet değişimine denk gelen direnişte, ne Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ne de Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılmamıştı.

İşçiler kendilerine yapılan yardım tekliflerini ‘sadaka’ olarak nitelendirerek, haklarını alana kadar madenden çıkmayacaklarını belirtiyordu.

İşçiler eylemin 11’inci gününde İl Emniyet Müdürü Osman Ak tarafından ikna edilerek dışarı çıkarıldı. Ocak önünde işçilerin sağlık kontrollerinin yapıldığı bildirildi.

NE OLDU?

Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmıştı.

Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanması işçilerin durumunu daha da çaresiz hale getirmişti.

Direnişe başlayan işçilerden birçoğu sağlık sorunları nedeniyle eylemi sonlandırmak zorunda kalmıştı. Ancak içeride direnen işçiler son olarak madenin girişine 20 metre kala tavanda göçük yaratarak kendilerini ocağa kapatmıştı.