Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 17’ncisi bugün (7 Nisan) Kozlu’da grizu patlamasında hayatını kaybeden 8 işçi için Galatasaray Meydanı’nda yapıldı

Kozlu’da 7 Ocak’ta grizu patlamasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri, arkadaşları, Zonguldak maden işçileri, Mustafakemalpaşa maden işçileri ve iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yakınları Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya geldi.

“Kaza da kader de değil cinayet” pankartı arkasında toplanan işçi ve işçi yakınları, 12.00’da Galatasaray Meydanı’na doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. İş kazalarında ölen işçilerin resimlerinin taşındığı yürüyüşte sık sık “İş kazası değil cinayet”, “Kozlu’yu unutma, unutturma”, “Sorumlular belli hesap sorulsun” sloganları atıldı.

KESİLEN 3 BİN 5 YÜZ TL'LİK PARA CEZASI DIŞINDA BİR ŞEY YAPILMADI

Galatasaray Meydanı’na gelindiğinde yere iş kazalarında ölen işçilerin resimleri pankartın önüne konuldu. Basın açıklamasını Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında çadır yangınında hayatını kaybeden Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak okudu.

Yaşananların kaza değil cinayet olduğunu belirten Kıyak, Çalışma Bakanlığı’nın ve Sayıştay’ın raporlarında Kozlu’da kazaya yol açabilecek eksikler olduğu tespit edilmesine rağmen sadece 3 bin 5 yüz TL para cezası kesilmesi dışında bir şey yapılmadığını söyledi.

Kazada yaşamını yitiren işçilerden Ahmet Şeker’in kardeşi hiçbir şekilde taşeron şirket Star İnşaat’ın önlem almadığını, raporları hazırlayan yetkililerin kazadan sonra ortaya çıkmadıklarını söyledi.

Ahmet Şeker’in eşi bundan sonra aynı kazaların yaşanmamasını umduklarını ifade etti.

"TAŞERON SİSTEM HAYATIMIZDAN ÇIKSIN"

Hasan Bozacıoğlu’nun kız kardeşi, “Taşeron sistem artık hayatımızdan çıksın” diye konuşurken, Muharrem Yapıcı’nın eşi “Eşlerimiz, kardeşlerimiz işe giderken acaba bugün geri dönebilecekler mi diye bekliyoruz” dedi.

Dava süreci ile ilgili bilgi veren Av. Murat Cemal Gündüz, dosyada gizlilik kararı olduğunu, bu yüzden soruşturmanın ne aşamada olduğunu bilmediklerini belirtti.

Son olarak sözü maden işçisi Salim Çelik aldı. İş güvenliğinden sorumlu olan mühendislerin çalıştıkları kurumdan maaş aldıkları için denetleme imkanlarının olmadığını kaydeden Çelik, “Tüm iş güvenliğinden sorumlu çalışanlar Çalışma Bakanlığı kadrosuna geçmelidir. Ayrıca sendikaların, odaların madenleri denetlemesi ve bakanlık denetmenleri kadar yetkili olmalıdır” dedi. (Sendika.Org)