Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMO) Genel Başkanı Mehmet Torun, Zonguldak'ta 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği TTK Kozlu Maden Ocağı'nda yeterli sondaj çalışması yapılmadığını söyledi.

Torun, TTK Kozlu Maden Ocağı'nda incelemelerde bulundu.

Göçüğe neden olan metan gazının kontrollü olarak boşaltılması gerektiğini, bunun için de yeterli oranda sondaj yapılması gerektiğini ifade eden Torun, şunları söyledi:

"Galeride kontrollü sondajlar yaparak, sondaj deliklerinden gazı başaltıp sağlıklı bir şekilde ilerlemeye devam edersiniz. Buradaki ilk tespitlerimize göre yeterli sayıda sondaj ve yeterli uzunlukta sondaj yapılmamış. İş güvenliği tüzüğüne göre bu tür yeraltı işletmelerinde en az 25 metre uzunluğunda her metrekareye 1'er sondaj düşecek şekilde planlanma yapılması gerekiyordu. Burada 14 metrekare kesit olan bir galeriden bahsediyoruz.

Dolayısıyla en az 14 sondaj yapılmalıydı ve sondajların boyu da en az 25 metre olmalıydı. Oysa aldığımız bilgiler sondajların boyunun 10 metre olduğunu ve 7 sondaj yapıldığını gösteriyor. Bu da demek oluyor ki yeterli sondaj yapılmamıştır, yeterli metan gazı boşaltılmamıştır. Metan gazı kontrolsüz bir şekilde hızlı bir boşalmayla 8 işçimizin hayatına mal olmuştur."

"FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ"

8 işçinin öldüğü olayda aslında facianın eşiğinden dönüldüğünü de kaydeden Torun, şöyle devam etti:

"Kontrolsüz boşalan metan gazı tüm ocağa yayıldı ve patlama seviyesine çıktı. 3 saniye sürecek küçük bir kıvılcım, en az 700-800 işçinin hayatına mal olurdu. Facianın eşiğinden dönülmüştür burada. Bunu sadece 8 ölümlü bir kaza olarak görmemek gerek. Her can önemlidir, her can içimizi acıttı. Ama 800 ölümlü bir kaza yaşayabilirdik burada."

ÖLÜM MADENİNDE 5 EKSİK!

8 işçiye mezar olan kömür madenine son teftişin geçtiğimiz kasım ayında yapıldığı ve eksiklikler tespit edildiği açıklaması, olay yerine giden Bakan Faruk Çelik'ten geldi.

Ölümlerin yaşandığı maden ocağına giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, aldığı brifingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çelik, maden ocağının geçtiğimiz kasım ayında denetlendiğini ve 5 maddenin noksan olması nedeniyle cezalar kesildiğini söyledi. Çelik'e yöneltilen sorular arasında taşeron firmalar konusu da vardı.

Bakan Çelik, maden sektörünün çok riskli olduğuna işaret ederek, ''İlk aldığımız bilgilere göre, -630 kodunun faaliyet alanı içerisinde olay günü itibariyle 27 işçi tertip edilmiş. Bunların maske ve koruyucu donanımları ile ilgili herhangi bir sorununun olmadığı bize ifade edilmiştir.

Ayrıca, gaz ölçümleme ile ilgili gerekli gaz ölçümlerinin yapıldığı, saat 11.19 sıralarında degajın çok ani gerçekleşmesi neticesinde, işçilerin kendilerini kurtarmalarının mümkün olmadığı bize verilen sunumda gördük.

16 KASIM'DA TEFTİŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, güvenlik teftişlerimizi tüm riskli alanlarda, iş kollarında sürdürüyoruz. Bu iş yerimizle ilgili 16 Kasım'da teftiş gerçekleştirilmiş.

5 madde noksan husus tespit edilmiştir. Bunların giderilmesiyle ilgili gerekli uyarılar yapılmıştı. Özellikle 2. maddede hazırlık çalışmaları dahil, tüm çalışmaları kapsayan müstakil bir sağlık ve güvenlik dokümanı oluşturulması ve risk değerlendirilmesi yapılması hususu teftişlerde belirtilmiştir. Ayrıca, idari para cezaları da ilgili şirketlere kesilmiş bulunmaktadır. Bunlar rutin yapılması gereken işlerdir.

TAŞERON FİRMALAR

Çelik, bir başka gazetecinin TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'nde 2010'da yaşanan grizu patlamasında 30 taşeron işçinin hayatını kaybettiği hatırlatarak, taşeron firmalara bakış açısıyla ilgili sorusu üzerine, asıl işveren, alt işveren konusunda netice itibariyle hepsinin işveren olduğunu, asıl olanın kurallara uygun üretimin, çalışma ortamının olup olmadığı olduğunu aktardı.

Alt işverenlerin de olması gerektiğinin altını çizen Çelik, ''Nasıl olmalı Bu bizim şu anda mutfakta çalıştığımız çok zor bir konu. Siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve işverenlerin dahil olduğu ve birlikte yürüttüğümüz bir çalışma. Bu çalışmamızı sürdürüyoruz. Alt işveren de çalışsa, asıl işveren de olsa, kurallara uyulup uyulmadığı çok önemlidir. İnceleme de bu şekilde yapılacaktır. Çok yönlü soruşturmalar başlatıldı. Teknik, idari ve hukuki düzeyde çalışmaları sürdürüyoruz'' ifadelerini kullandı.